Osnovna šola Janka Padežnika: Starši protestirajo zaradi učilnice v kleti

Barbara Bradač Barbara Bradač
19.09.2019 17:28

Ravnateljica Sonja Filipič poudarja, da je učilnica, čeprav v kleti, ustrezna za pouk, in izpostavlja, da je nezadovoljna le peščica staršev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Na Osnovni šoli Janka Padežnika že skoraj eno leto potekajo različna gradbena dela, saj je v teku težko pričakovana obnova, ki so jo čakali kar dvanajst let. A novo šolsko leto je prineslo precej nezadovoljstva in jeze med nekaterimi starši. Ne strinjajo se namreč z odločitvijo ravnateljice Sonje Filipič, da je učilnico za njihove otroke prestavila v kletne prostore šole.

Triindvajset učencev četrtega razreda preživlja šolske ure v kletni učilnici, o kateri starši menijo, da ni primerna.
Igor Napast

Skrbi jih pomanjkanje naravne svetlobe

Triindvajset učencev enega izmed četrtih razredov preživlja šolske ure v učilnici v kleti, kjer so sicer tudi šolska kuhinja in dve manjši jedilnici. Starše skrbita pomanjkanje naravne svetlobe in nečistoča, saj so okna tik pod stropom, pa tudi vpliv dolgotrajne in vsakodnevne umetne svetlobe na vid otrok in njihovo psihično počutje. Zaradi lokacije v kleti jih prav tako skrbi vlaga v tej učilnici. "Devet let stari otroci so v tem prostoru vsak dan ves čas pouka in nato še med popoldanskim varstvom. In to v učilnici, ki je skoraj brez dnevne svetlobe, le z majhnimi okni, vgrajenimi visoko pod stropom. V učilnici ni umivalnika, omar za hranjenje šolskih potrebščin (otroci pretežke šolske torbe vsak dan nosijo v šolo in iz šole), prav tako nimajo garderobnih omar. Letos gre res za naše otroke, prihodnje leto pa pride nova generacija in bodo v teh prostorih drugi otroci," se je na Večer obrnil eden od staršev.

Sprememb ne bo

Oba sogovornika pojasnjujeta, da starši razumejo prostorsko stisko, vendar so takšni učni prostori primerni le za krajše bivanje otrok, zato so predlagali, da bi v tej učilnici potekal predmetni pouk, kjer se otroci vsako uro menjujejo. Ravnateljica pa je prejela pisni predlog staršev, da "se za učence uporabi nova zbornica, ki omogoča neprimerno boljše pogoje za izvajanja pouka za naše otroke kot dosedanja učilnica".

Zbornica Osnovne šole Janka Padežnika, kjer ima svoj stol 55 učiteljev
Barbara Bradač

Ravnateljica ni pričakovala težav

Ravnateljica Sonja Filipič poudarja, da je učilnica, čeprav v kleti, ustrezna za pouk. Pove, da je bilo na obeh roditeljskih sestankih prisotnih manj kot polovica staršev otrok, ki tudi pritiskajo na druge starše, ki s takšno rešitvijo nimajo težav. Sama pa je razočarana nad odnosom staršev do nje in učiteljice na sestanku. Popelje nas v kletni razred in ob tem razloži: "V tem razredu je bila 30 let šolska knjižnica. Leta 2014 je bila v tej kletni etaži sanirana vlaga, 35 tisoč evrov je občina namenila za to, nato je bila tu računalniška učilnica, ki je po zaključeni investiciji predvidena drugje. In ker nimamo več razredov, smo tukaj uredili razred z najboljšim namenom."

Igor Napast
“Podpiramo tako upoštevanje dosežkov nacionalnega preverjanja znanja kot eno od meril, kadar bo potrebna omejitev vpisa v programih srednješolskega izobraževanja, kot tudi uvedbo tujega jezika v prvi razred osnovne šole kot obvezni predmet,” pravijo učitelji.
Igor Napast

Tudi v zbornici ni umivalnika

Tri meritve svetlobe so pokazale, da je osvetlitev minimalno nad mejno vrednostjo, zato bodo nameščena svetila, ki bodo posnemala dnevno svetlobo, tako bo kmalu v učilnici precej svetleje. "Omare so v izdelavi, a naročilo je povezano z nabavo pohištva še v delu šole, ki je v prenovi, bodo pa za to učilnico najverjetneje dostavljene še ta mesec." Po končani prenovi bo vsak učenec dobil svojo novo garderobno omarico v novi stavbi, ki jo dokončujejo, zato so za zdaj nekateri še brez nje.
Ravnateljica prizna, da v razredu ni umivalnika, kar se bo uredilo v prihodnje skupaj s preostalim vodovodom. "Sicer pa tudi v zbornici ni umivalnika. Otroci pa si lahko kadarkoli natočijo vodo v jedilnici, ki je blizu," odgovarja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta