Park za pse ukinili zaradi lajanja, popivanja ...

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
28.05.2020 04:00

Maribor je ostal brez prostora, kjer lahko lastniki svoje pse brezskrbno spustijo s povodcev; pasji park je bil vzpostavljen na črno, v njem pa so se v zadnjem času dogajale nedopustne stvari, pojasnjujejo v IC Piramida

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saso Bizjak

Minuli petek je mnoge mariborske lastnike psov presenetila in razžalostila novica, da ni več prostora za spuščanje psov, ki ga je v Parku mladih pri Srednji šoli za oblikovanje leta 2015 uredil ustanovitelj Klinike za zdravljenje faušije Jurij Pahernik, ki je sedaj v tujini. Ograda z nekaj opreme je bila sicer postavljena na črno, vendar, po trditvah lastnikov psov, z dovoljenjem lastnika zemljišča. "O uporabi zemljišča je bila obveščena tudi policija, ki ni imela pripomb. Maribor je tako ostal brez prostora, kjer bi lahko sprehajalci nemoteno in varno odpeli svoje pse in jim tako dovolili socializacijo in igro," je povedal Gregor Stamejčič, eden od uporabnikov neuradnega pasjega parka, ki se je na nas obrnil v iskanju odgovora, kdo in zakaj je park podrl.

Pritožili so se stanovalci

Zemljišče, kjer je bil neformalni pasji park, je v lasti države, v upravljanju šolskega ministrstva in v neposredni uporabi Izobraževalnega centra (IC) Piramida, ki je zunanjemu izvajalcu naročil odstranitev. O posegu so tudi seznanili policijo, zanj pa se odločili zaradi pritožb okoliških stanovalcev, ki so po njihovih besedah od januarja letos opozarjali na celodnevno lajanje, obračunavanje med psi in celo med lastniki psov, obešanje gum ali vreč na drevesa z namenom, da psi na njih visijo in jih grizejo, oziroma spodbujanje psov k agresiji.
"Preko te parcele odhajajo naši dijaki tudi do dvorane Tabor, kjer imajo športno vzgojo," so odstranitev ograje, klopi in cvetličnih korit pojasnili na IC Piramida in še dodali, da je zemljišče v zadnjem času postalo tudi divje odlagališče, zaradi česar so dobili odločbo inšpekcije. Kot je dodatno pojasnila ravnateljica tamkajšnje Srednje šole za oblikovanje, Nadja Jager Popović, je bil problem tudi zaradi popivanja in povzročanja hrupa tako lastnikov psov kot mladih v večernih urah.

Ureditev pasjega parka se načrtuje tudi ob Kadetnici na Taboru.
Igor Napast

Brez soglasij

"Ob odstranitvi smo na parceli našli uporabljene injekcijske igle, prazne pločevinke in steklenice alkoholnih pijač, vrečke s pasjimi iztrebki, ležalnike in kup drugih stvari, ki sodijo med komunalne ali kosovne odpadke, nikakor pa ne na zelene površine, pa četudi naj bi bile te namenjene le sprehajanju psov," so še našteli v IC Piramida. Poudarjajo tudi, da nikakor ni šlo za pasji park, saj da ni imel dovolj visoke ograje, košev za pasje iztrebke, dovolj velike površine, prav tako pa da ni bil dostopen vsem lastnikom psov, saj da so si ga nekateri prisvajali.
"Po nam dostopnih informacijah in interni dokumentaciji, IC Piramida Maribor nikoli ni dal pisnega soglasja za postavitev ograje," so sporočili. Ali je to prejšnje vodstvo morda storilo neformalno, ne vedo, so pa izpostavili, da je IC Piramida že ob postavitvi ograje leta 2015 o tem obvestil policijo. Da šola pasjemu parku ni dala soglasja, je zatrdila tudi ravnateljica Jager Popovićeva, enako so povedali tudi na šolskem ministrstvu.

"Nekatere zmoti vsak bevsk"

Stamejčič očitke o zanemarjenem parku in vzpodbujanju agresije, vsaj v večernih urah, ko je psa tam sprehajal sam, zavrača. "Gotovo se je kdaj pojavil kakšen težak z nevzgojenim psom, ampak jedro je bilo vedno super in vedno odprto za nova pasja prijateljstva. Po navadi nas je bilo tam kakšnih pet hkrati, se je pa večkrat zgodilo, da se je preganjalo tudi po ducat psov ali več. Brez spopadov ali težav, celo brez pretiranega laježa, kar je sicer hudo subjektivno, nekatere pač zmoti že vsak bevsk," je povedal. Res pa je, da so nekajkrat zalotili mladino, ki je tam popivala in tudi poškodovala ograjo. Prizna, da je v zadnjem letu skrb za park nekoliko upadla, a da so kljub temu tudi v tem obdobju zanj skrbeli in vanj vlagali, jim je pa načrtovano aprilsko čistilno akcijo preprečil koronavirus, košev za pasje iztrebke pa da jim Snaga ni želela namestiti. "Kolikor vem, policija ni tam nikoli ukrepala, dogajanje pa je motilo, po mojih podatkih, samo eno od okoličank," še pripoveduje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta