Peticija znanih Mariborčanov: Minister Hojs, razveljavite odločitev

MBK
08.06.2020 13:45

V nadaljevanju objavljamo v celoti peticijo znanih Mariborčanov proti izvedbi koncerta Marka Perkovića Thompsona v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Perković Thompson
Epa

"Podpisniki in podpisnice te izjave odločno nasprotujemo odločitvi ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, da z odločbo omogoči nastop hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću - Thompsonu v Mariboru.
Odlok ministra Aleša Hojsa odraža ohol odnos centralne oblasti do pravic in odločb lokalne skupnosti, da v skladu s temeljnimi zgodovinskimi in moralnimi spoznanji ureja javno življenje. Medtem ko je Upravna enota Maribor svoje odklonilno stališče utemeljila na petdesetih tipkanih straneh, na arhivskem gradivu in delu strokovnjakov, je minister izdal nasprotni odlok in ob tem povedal, da ne moremo soditi o izvedbi načrtovanega mariborskega koncerta na osnovi pevčevih preteklih dejanj. Sprašujemo se, na podlagi česa pa naj presojamo dejanja? Minister je s tem demagoško zanikal zgodovinska dejstva, izkazal nespoštovanje spomina na žrtve ustaškega nasilja, zanikal sodobne civilizacijske norme in prisolil zaušnico lokalni skupnosti.
Maribor, mesto, ki je trpelo pod škornjem nacizma, ne bo trpelo populističnih političnih preigravanj s spomini na tisti čas. Vsiljena politika delitve na "naše in vaše" že predolgo zavira razvoj ne samo Maribora, temveč tudi slovenske Štajerske in celotne Slovenije. Sodobna evropska družba temelji na spoštovanju človekovih pravic in protifašistični zmagi, ne pa na izključevanju, vzpodbujanju razdora, etnično-nacionalnem samoljubju in celo revizionističnem legitimiranju pravice do fizične eksekucije drugačnih, o čemer prepeva Thompson.
Naša učiteljica je zgodovinska izkušnja, naše vodilo pa vrednote humanizma, človečnosti in solidarnosti. 
Zaradi tega zahtevamo, da ministrstvo za notranje zadeve razveljavi svojo odločitev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta