(PISMO BRALCA) Pleveli so izničili ureditev Treh ribnikov

07.08.2024 06:00

Danes je območje Treh ribnikov zanemarjeno in povsem preraščeno s pleveli, tako da bo potrebno zamenjati celoten vegetacijski sestoj, čeravno je bil del ureditve pred dvema letoma obnovljen.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Nekdaj je bila ureditev Treh ribnikov primerljiva in po kakovosti izenačena z najbolj uspelimi tovrstnimi ureditvami v svetu. Dne 5. 4. 1988 so novinarji časnikov Delo in Večer o tedanji ureditvi Treh ribnikov zapisali naslednje: "Ob spoznanju, da se mora Slovenija v bodoče usmerjati v kvaliteto na vseh področjih kulturnega in gospodarskega življenja, torej tudi v kvaliteto skladno oblikovanega krajinskega prostora, pomeni uspešna ureditev Treh ribnikov spodbudo in dokaz, da je mogoče uresničiti tako zastavljen koncept. Njegova realizacija je uglašeno delo avtorjev različnih strok, ki so na temelju tehničnih, tehnoloških, funkcionalnih in oblikovnih prvin ustvarili ekološko stabilen, kompozicijsko pa prepričljiv, liričen krajinski motiv, ki odpira v svoji notranji strukturi številna presenečenja in estetska doživetja."

In kako je videti isti prostor po šestintridesetih letih? Danes je območje Treh ribnikov zanemarjeno in povsem preraščeno s pleveli, tako da bo potrebno zamenjati celoten vegetacijski sestoj, čeravno je bil del ureditve pred dvema letoma obnovljen. Vsi nasadi se že težko ločijo od visoko razraščenih plevelov. Posebno bi izpostavil vrtnice, ki se, prepredene s pleveli, dušijo pod nerazgradljivo folijo. Podobno neprepoznavni so tudi nasadi ob vzhodni strani obeh ribnikov in na njunih brežinah.

Poseben in nesprejemljiv problem predstavlja tudi ukradena skulptura akademskega kiparja Vojka Štuhca, unikatno delo, ki se je vklapljalo v krajinsko ureditev. Za krajo doslej nihče ni prevzel odgovornosti, čeprav sta zanjo kriva vodja gradbišča in tudi vodja projekta. Dejstvo je, da umetniško delo, ki je bilo del ureditvene kompozicije, v času obnove ni bilo primerno zaščiteno. Nekaj mesecev je ležalo med smetmi in kar klicalo koga, da bi ga odpeljal. Tudi Zavod za kulturno dediščino nosi pri kraji svoje breme, saj ni prepoznal in zaščitil tega umetniškega dela. In kaj so ugotovili policija oziroma kriminalisti? Tega za zdaj ne ve nihče! Upam samo, da bo izginulo skulpturo kmalu nadomestila čim bolj verodostojna kopija umetnikovega dela.

Tudi Mestna občina Maribor ima zaposlenega delavca z imenom in priimkom, ki je po mojih informacijah odgovoren za ureditev Treh ribnikov. Predlagal bi mu sprehod v spremstvu nekoga, ki bi mu pokazal razliko med okrasnimi rastlinami in pleveli.

Mag. sc. kraj. arh. Niko Stare, Maribor

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta