Po nadgradnji bo nova mariborska onkologija namesto desetih imela kar 52 postelj

Igor Selan Igor Selan
04.03.2022 14:47

Onkološko kliniko bodo dvignili za dobre tri etaže in ji dozidali stolpič za funkcionalno diagnostiko. Prve paciente bodo predvidoma sprejeli leta 2025.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Janez Janša in minister za zdravje Janez Poklukar sta  napovedala večst milijonske investicije v mariborski UKC in Medicinsko fakulteto.
Igor Napast

UKC Maribor sta danes obiskala premier Janez Janša in minister za zdravje Janez Poklukar. Janša se je zahvalil vodstvu UKC za dobro obvladovanje epidemije ter napovedal večstomilijonske investicije v zdravstvo na območju mariborske občine: "Veseli me, da se danes nismo ukvarjali samo s covidom, ampak predvsem z investicijami ter kako pomagati razvijati zdravstvo v tem delu Slovenije. Pred kratkim je bil sprejet strateški zakon, ki odgovarja na ključne izzive slovenskega zdravstva v prihodnje, tako se nam verjetno prvič v 30 letih obeta, da ne bomo spremljali neke znane sage poteka investicij v slovenskem zdravstvu, ampak da bodo potekale transparentno in predvsem v realnem času."

Razširjena onkologija bo prve paciente sprejela leta 2025

Napoved Janše sledi potezi vlade, ki je v četrtek z umestitvijo v načrt razvojnih programov za obdobje 2022-2025 zagotovila 57 milijonov evrov za dograditev in dodatno izgradnjo onkološke klinike, ki trenutno deluje na pet tisoč kvadratnih metrih površin, z dvigom stavbe za tri etaže in pol jih bodo pridobili še tisoč, dodatnih 7400 kvadratnih metrov pa bodo zagotovili v na novo zgrajenem stolpiču za funkcionalno diagnostiko, s čimer bodo kapaciteto iz trenutno desetih povečali na kar 52 postelj.

Z gradbeno-obrtniškimi deli bodo predvidoma začeli še pred poletjem in jih končali do konca leta 2023. V letu 2024 bo sledilo opremljanje prostorov, prve dodatne bolnike pa naj bi sprejeli v letu 2025. "Bo pa ta nadgradnja posebna in težavna, obravnava bolnikov med njo mora namreč potekati nemoteno," je povedal direktor UKC Anton Crnjac.

Do poletja naj bi bila zaključena tudi selitev oddelka za pljučne bolezni s Pohorja v UKC. Za novi oddelek bodo zagotovili 1500 m2 površin, projekt je vreden štiri milijone evrov, 3,6 milijona jih bo prispevala EU. Kot je znano, bodo v zgradbo na Pohorju, kjer je bil pulmološki oddelek, po prenovi na 3.400 m2 umestili negovalno bolnišnico z 52 do 56 posteljami. Projekt je ocenjen na devet milijonov evrov, približno osem milijonov bo prispevala EU.

Projekt nove infekcijske klinike ocenjen na 55 milijonov evrov

Ob tem je v pripravi tudi projekt izgradnje nove infekcijske klinike, ki je ocenjen na kar 55 milijonov evrov, 40 milijonov bo predvidoma prispevala EU. Sedanji prostori infekcijske klinike so namreč stari več kot sto let in so močno dotrajani. "Zadnji dve leti smo zmeraj znova govorili o infekcijskih boleznih, torej o covidu, in pri tem spoznali, da v tem delu zdravstva zelo zaostajamo za tistim, kar je potrebno, da lahko sodobna družba kljub takšnim izbruhom nalezljivih bolezni deluje. V novi infekcijski kliniki bodo bolniki obravnavani v skladu s standardom, kot si ga danes zaslužijo. Kot težava se je med epidemijo pokazalo tudi, da infekcijska klinika ni imela svoje intenzivne enote, zato je bilo treba bolnike seliti drugam, kar je krnilo izvajanje drugih rednih programov. V prihodnje se bomo temu ozkemu grlu lahko izognili," je povedal Poklukar.

Minister za zdravje je spomnil tudi na sanacijo hladilnih sistemov stavbe medicinsko funkcionalnega trakta, ki bo izboljšal pogoje dela in bivanja tako zaposlenih kot bolnikov ter zmanjšal stroške delovanja UKC: "Projekt je ocenjen na tri milijone evrov. Prva faza je bila izvedena že lani jeseni, druga faza pa se bo zgodila letos. Ob tem se zaključuje tudi požarna sanacija glavne stavbe, kjer se umešča novo požarno dvigalo. Trenutno poteka pridobitev uporabnega dovoljenja, zaključek pričakujemo v aprilu, projekt bo na koncu vreden 6,5 milijona evrov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta