Poklic, ki bo izziv in veselje

Andreja Kutin Lednik
31.01.2019 18:03

Za mnoge od današnjih poklicev pred desetimi leti nismo vedeli. Kaj pomeni tujina in kako izbrati poklic, ki izpolnjuje ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poleg uradnega znanja je danes nujno treba pridobiti še druge veščine. Dijaki so rekli, da jih.
Sašo Bizjak

V času, ko si mladi (in njihovi starši) razbijajo glavo z izbiro študija, ki ga mnogi enačijo kar z izbiro življenjske poti, so skušali predstavniki in sogovorniki Slovenskega kvizuma približati dijakom II. gimnazije študije STEM. Prihodnost je zagotovo v znanosti, tehnologijah, inženirstvu in matematiki, a kakšna bo, ne ve danes še nihče oziroma zelo redki. "Katero študijsko pot izbrati, ko vemo, da med 30 in 80 odstotki poklicev danes še ni izumljenih, nekateri pa izginjajo? Kako razmišljati o svoji prihodnosti? Katerih poklicev primanjkuje?" To so vprašanja, ki so si jih zastavili in skušali nanje odgovoriti.
Tako so denimo dijake najprej vprašali, kako vidijo sebe v letu 2026. Večina jih je presenetljivo odgovorila, da v domačem mestu, nekaj bi jih študij in kariero iskalo v tujini. Edita Krajnović iz podjetja Mediade je mladim položila na srce, naj poleg formalnega znanja pridobivajo še druge veščine, in še, da "naj se starejše generacije učijo od mladih", pa tudi, da naj se zavedajo, da prihajajo iz dežele velikih inovatorjev in dobrega znanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta