Poletni lutkovni pristan se je začel: Peter Kus zakuhal prvo predstavo

Branka Bezjak Branka Bezjak
05.08.2023 13:35

Ko ušesa nadomestijo okus ali glasba in kuhanje v otvoritveni predstavi že 34. mednarodnega lutkovnega festivala. Še ena predstava danes ob 18. uri, nato pa še jutri ob 10. uri. Zaradi vremena bo vse v Lutkovnem gledališču Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Kus nekatere otroke povabi v svojo kuhinjo. 
Boštjan Lah

S Poletnim lutkovnim pristanom (PLP) Lutkovno gledališče Maribor že od leta 1990 povezuje ustvarjalce na področju gledališča in lutk za otroke ter nenazadnje skrbi za poletno dogajanje v Mariboru. Zaradi vremenskih razmer bodo za otvoritveni vikend vse predstave v prostorih gledališča, sicer bi bile v zunanjem avditoriju oziroma v Mestnem parku. 

Tudi prva predstava Zvočna kuhna je torej v soboto dopoldne zapolnila veliko dvorano Lutkovnega gledališča. Dogajanje je umeščeno v kuhinjo, kamor so obiskovalci povabljeni kot gostje in kjer se veliko tudi igra na priložnostna glasbila. Kuharski mojster je namreč izgubil okus. Kako naj torej pripravlja hrano? Odkrije, da bi lahko občutek okušanja nadomestil z ustvarjanjem in poslušanjem zvokov. In tako uporabi celo vrsto glasbil, ki so narejena iz recikliranih predmetov.

Peter Kus nekatere otroke povabi v svojo kuhinjo. 
Boštjan Lah

Nekaj otrok, ki jih kuhar- to je igralec, režiser, avtor predstave v eni osebi, že med predstavo povabi, da preizkušajo njegove eksperimente in instrumente. Ostali jih pobliže spoznajo na delavnici, ki običajno sledi predstavi. Tudi tokrat so jo pripravili. "Izvirna ideja je namreč bila, da bi se predstava dogajala v kakšni restavraciji, da bi bila še bolj interaktivna, toda za to ni še bilo možnosti financiranja. Zato pogosto dodajam predstavi delavnico, da se ta interaktivnost na ta način nadaljuje," je Peter Kus povedal po predstavi in delavnici. Obenem si je vsak otrok izdelal svoje glasbilo – žabico. Zato je po koncu tudi na hodnikih gledališča glasno regljalo, ko so otroci preizkušali svoja glasbila. A tudi njihovi odrasli spremljevalci so bili navdušeni nad idejami, pripomočki, s katerimi si je "kuhar" pomagal pri predstavi in predstavil torej še na delavnici.   

Predstava je zaradi vremena v notranjih prostorih Lutkovnega gledališča. Tudi ostale bodo. 
Boštjan Lah

"Izhodiščna ideja je bila, najti vzporednico med kuhanjem in ustvarjanjem glasbe. Tudi pri kuhanju sestavljamo jedi iz nekaterih okusov in jih kombiniramo, da so v harmoniji, kar je sicer glasbeni termin, saj tudi pri glasbi z različnimi zvoki ustvarjamo harmonijo. Temu izhodišču sem, da je predstava bolj tekoča, dovolj zanimiva, dodal še razne elektronske pripomočke ter še po tej plati dodal nekaj ustvarjalnosti. Ves čas pa torej sledim dvojnosti hrane in glasbe, iz česar pridejo tudi humorni trenutki v predstavi," je še razložil Kus, režiser, skladatelj, ustvarjalec izvirnih instrumentov in pedagog. S svojim neodvisnim zavodom Kuskus oziroma s svojimi umetniškim projekti sodeluje tudi z univerzami, Zavodom RS za šolstvo ter drugimi neodvisnimi in javnimi ustanovami iz Slovenije in tujine. 

Da je zelo vesel, da je med povabljenimi sodelujočimi na PLP, je še dodal. Pa četudi je zaradi vremenskih razmer in s tem povezanega stanja v prometu v petek zvečer do Maribora iz Ljubljane porabil sedem ur vožnje. "To je še edini resni festival otroškega gledališča v Sloveniji. Poleg tega, da ima najdaljšo tradicijo, je tudi edini s tako obsežnim selektiranim programom. Tega pri nas skoraj ni več, zato ta festival zelo podpiram," je izpostavil Kus, ki tudi sicer s svojimi predstavami večkrat gostuje v Lutkovnem gledališču Maribor. Tukaj je tudi že režiral predstave.
Danes ob 18. uri bo v okviru PLP na ogled še predstava Gozdovilimo! Društva lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Dogajanje te predstave pa je umeščeno v gozd, kjer vlada ravnovesje, dokler gliva Gufi ne postane sit garanja in se upre. Glive zahtevajo drevesne lepote zase in vse se postavi na glavo. Bo drevo sploh še lahko dom vseh? Jutri, v nedeljo, ob 10. uri pa je na sporedu Gledališče MalihVelikih s predstvo Ritmično škatlaste pravljice. Rdeča nit te predstave pa so pravljice, ki osvetljujejo medosebne odnose, in sicer z glasbo. Igralca namreč z glasom posnemata različna glasbila (beatbox). Predstava je interaktivna, saj otroke spodbuja k ploskanju, petju in plesu. 

Sicer pa bodo v okviru festivala še do konca avgusta na ogled predstave, ki jih bodo spremljale delavnice. Nekatere predstave so celo že razprodane, zato si je vstopnice dobro nabaviti preko spleta. Za današnjo popoldansko predstavo so sicer še. Več o festivalu in vstopnicah pa tukaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta