Policisti in zdravniki opozarjajo: Število poškodb zaradi pirotehnike spet narašča

Gregor Grosman Gregor Grosman
05.12.2023 19:04

Nekaj sekund zabave lahko posameznika zaznamuje za vse življenje. Na policiji ugotavljajo, da je največ poškodb pri uporabi pirotehničnih izdelkov, ki so bili kupljeni na črnem trgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena. 
Policija

Vstopili smo v december, čas praznikov, obdarovanj in tudi mesec pirotehnike, pred uporabo katere zaradi možnosti poškodb vsako leto znova svarijo policisti in zdravniki. Oboji se vsako leto znova srečujejo s kršitvami in poškodbami na področju uporabe pirotehničnih izdelkov, ki so prisotne tudi med otroki. Da bi prazniki minili prijetno in varno, predvsem pa brez poškodb, tudi letos pozivajo k pravilni in uvidevni rabi pirotehnike.

Mnogim ljudem in živalim je uporaba pirotehničnih izdelkov neprijetna, saj v njih vzbujajo strah, nelagodje in občutek nevarnosti. Poleg tega, da pirotehnika močno vznemirja živali in onesnažuje okolje, lahko povzroči poškodbe oči ali druge telesne poškodbe. "Takšne poškodbe se nikoli ne pozdravijo," je na tiskovni konferenci uvodoma dejal dr. Bojan Šparaš z oddelka za plastično in rekonstrukcijsko kirurgijo ter opekline UKC Maribor. "Vsi pacienti, ki so se težje poškodovali, obžalujejo, da uporaba pirotehnike ni bila strožje prepovedana," je izpostavil in poudaril, da je njihov oddelek za popolno prepoved uporabe pirotehničnih izdelkov, ki jih imenuje kar eksplozivna sredstva.

Statistika UKC Maribor kaže, da število poškodb znova narašča. "V času pandemije koronavirusa je bilo tega nekoliko manj. Na oddelek smo sprejeli med 5 in 8 bolniki, lani pa je to število naraslo in je med 8 in 10 takšnih bolnikov. Tudi v času velikonočnih praznikov," je razkril Šparaš. Na njihovem oddelku sprejemajo bolnike s hujšimi poškodbami rok in so potrebne amputacije, raztrganine ter opekline, ki lahko nastanejo tudi pri manjših eksplozivnih sredstvih. Večinoma gre za mlajše paciente, vendar zdravnik izpostavlja, da obravnavajo poškodovance vseh starosti. Izpostavi primera, pri katerima so poškodovanemu morali amputirati več prstov, drugemu pa celo dlan do zapestja. "Rehabilitacija po takšni poškodbi traja več let, ljudje uporabljajo proteze, ki pa, kakorkoli so napredovale, nikoli ne povrnejo občutka zdrave roke," zaključi Bojan Šparaš.

Dr. Metin Omerović iz urgentnega centra UKC Maribor pa si želi, da nihče nikoli ne doživi krika, ko starš prvič izve, kaj se je otroku zgodilo, in da njegov otrok nikoli več ne bo imel enakega življenja, kot ga je imel doslej: "Vzemite pamet v roke. Pirotehnika je nevarna." Boris Lukežič, samostojni policijski inšpektor pri sektorju uniformirane policije PU Maribor, je povedal, da so mariborski policisti med lanskimi prazniki obravnavali 19 kršiteljev, kar je nekoliko manj kot leto prej, zasegli pa so 300 pirotehničnih izdelkov. Skrb vzbujajoče je, da je bila polovica obravnavanih kršiteljev mladoletnih: "Tudi letos smo že obravnavali tri mladoletnike, pri katerih smo zasegli okrog 50 pirotehničnih izdelkov."

Vsi pacienti, ki so bili težje poškodovani, obžalujejo, da uporaba pirotehnike ni bila strožje prepovedana, pravijo zdravniki.
Andrej Petelinšek

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih učinek je pok, je pri nas fizičnim osebam, starejšim od 14 let, dovoljena med 19. in 31. decembrom, njihova uporaba pa je dovoljena med 26. decembrom do vključno 1. januarja. "Kljub temu teh pirotehničnih izdelkov ne smemo uporabljati v strnjenih naseljih, zaprtih prostorih, bližini bolnišnic, v sredstvih javnega potniškega prometa in tam, kjer se odvijajo javni shodi in javne prireditve." Otroci smejo dovoljeno pirotehniko uporabljati samo pod nadzorom staršev ali skrbnikov, policisti pa pri tem poudarjajo, da posest in uporaba petard vseh oblik in moči v Sloveniji ni dovoljena. Zagrožena globa je od 400 do 1200 evrov.

Apel policista staršem se zato glasi, "da naj z opozarjanjem na nevarnost in lastnim zgledom pripomorejo k zmanjšanju poškodb". Kdor pa se pirotehniki ne more odreči, pa naj jo uporablja čim bolj varno in uvidevno. Ker vsebujejo eksploziv, so nevarni prav vsi pirotehnični izdelki, policisti pa svarijo tudi pred "domačo" predelavo in izdelavo pirotehničnih izdelkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta