Policisti nad tatu golobov, ki so (bili) javna lastnina

Vid Kmetič
20.11.2023 04:10

Do golobov imamo mešane občutke. So mesta, v katerih so te ptice postale celo simbol - in tako najbrž ob omembi Benetk najprej pomislimo nanje, po drugi strani jih imajo marsikje za nadlogo, ki dela nesnago in uničuje spomenike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slomškov trg na posnetku iz leta 1962. Kakor danes, so že takrat nekateri radi hranili golobe
Dragiša Modrinjak, arhiv Večera

Najbrž pa so največjo slavo doživele med vojnami, saj so golobi pismonoše preko frontnih črt prenašali sporočila in s tem rešili veliko življenj, leta 1943 je golob Winkie prejel celo vojaško odlikovanje Velike Britanije. Goloba si je za simbol miru izbral slavni Picasso, marsikje jih še vedno gojijo in z njimi tekmujejo, najdemo pa ga tudi v grbu našega mesta.

Kakšni so bili nameni in kakšen je bil v začetku aprila leta 1936 odnos do golobov 18-letnega Bogomirja Hočevarja, lahko le špekuliramo, a mladenič je tisto aprilsko soboto splezal na jekleno konstrukcijo državnega mosta, pod katero so gnezdile golobje družine. Tako početje pa ni bilo samo nevarno, ampak tudi kaznivo, saj so veljali golobi za javno lastnino. Očitno pa se mladi Bogomir ni menil za zakone, pa tudi plezanja ga ni bilo strah. A očitno tega le ni bil tako vešč, saj mu je pod prvim obokom spodrsnilo in je zgrmel v deročo Dravo. Na srečo pa je bil toliko priseben, da je nemudoma pričel plavati proti nabrežju. S čolnom mu je na pomoč priskočil tudi Valter Sider. Padec v vodo pa je pustil na Bogomirju tudi posledice - lice mu je ob padcu močno nabreknilo, zato je moral poiskati pomoč v bolnišnici. Tam pa mu niso nudili zgolj prve pomoči, ampak so ga zaslišali tudi možje postave. Mladenič je povedal, da (seveda) ni imel namena krasti golobov, ampak da je splezal pod most le zato, ker je hotel "delati družbo" nekomu drugemu, ki je tam stikal za golobjimi gnezdi. Njegovega imena ni poznal, policija pa je kljub temu pričela iskalno akcijo za neznanim tatom golobov, javno lastnino.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta