Pomoč na domu: Brez pomoči bi bil že "na Pobrežju"

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
03.04.2020 18:19

Socialne oskrbovalke v času epidemije izvajajo le najbolj potrebno pomoč, z uporabniki, ki jih trenutno ne obiskujejo, so v stiku po telefonu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Nekatere uporabnike obiščemo trikrat dnevno, druge dvakrat, saj del bremena prevzamejo svojci, ki so doma," razlaga socialna oskrbovalka Jelka Dornik.
Sašo Bizjak

Socialne oskrbovalke Centra za pomoč na domu Maribor v času izrednih razmer ob epidemiji koronavirusa izvajajo pri svojih uporabnikih le najbolj potrebno pomoč - poskrbijo za osebno nego in prehrano. Tega ni mogoče narediti brez najtesnejšega stika. Zato so že konec februarja za zaposlene izvedli strokovno predavanje o koronavirusu, za socialne oskrbovalke pa tudi praktično predavanje o uporabi zaščitnih sredstev. Po razglasitvi epidemije so, kot rečeno, prilagodili izvajanje storitev.

Odpovedi dogovorjene z uporabniki ali svojci

"Od razglasitve epidemije imamo okoli 30 odstotkov odpovedi; vse so vnaprej dogovorjene z uporabniki oziroma njihovimi svojci. Izvajamo pretežno le storitve, ki so nujne, torej nege. Če uporabnik nima svojca oziroma osebe, ki bi lahko začasno poskrbela zanj, in je odvisen izključno od naše pomoči, pa seveda ostaja v naši vsakodnevni oskrbi, odvisno od posameznikovih potreb," pojasnjuje direktorica Centra za pomoč na domu Barbara Žgajner in dodaja, da sta se "v tem času sicer povečali skrb in pomoč svojcev, za kar smo jim iskreno hvaležni".

Več obiskov, a za krajši čas

Kako se torej zdaj v praksi izvaja pomoč na domu? "Glede uporabe zaščitne opreme se pri našem delu ni veliko spremenilo: rokavice in zaščitno oblačilo pri osebni negi uporabnika uporabljamo tudi sicer, zdaj si dodatno nadenemo še masko. Tudi prej smo jo uporabljali, a le če smo bili mi ali pa uporabnik prehlajeni. Zdaj je maska obvezna," nam je, ko smo jo poklicali na delovno mesto - ravno je zaključila obisk pri 78-letnem gospodu Francu Polancu -, dejala socialna oskrbovalka Jelka Dornik.

Socialna oskrbovalka si, še preden vstopi v stanovanje uporabnika, nadene zaščitno opremo.
Sašo Bizjak

S poročil prestavi na domačo glasbo

"Kar težko prenašamo vse to s koronavirusom. Z mobitelom se tolažimo - vsak dan se slišimo z vsemi domačimi. Tako bolj hitro mine čas," na vprašanje, kako se sooča z omejitvami zaradi koronavirusa, odgovarja 78-letni Franc Polanec. Kaj sicer še počne? "Gledam dnevnik in vsa poročila, ko pride oskrbovalka, pa televizijo prestavi na Golico, kjer vrtijo domačo glasbo, da malo preusmerim svoje misli s skrbi na veselje." Zdaj so socialne oskrbovalke na obisku manj časa, toliko, da naredijo najbolj potrebno, a to razume. Vedno jih je vesel. "Če bi ne imel pomoči na domu, bi bil že 'na Pobrežju'. Te gospe mi popestrijo dan, vedno pridejo vedrega obraza, me razvedrijo in vse naredijo - prava tolažba so," jih je ganjeno pohvalil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta