Pomoč na domu: Projekt, ki bi moral postati sistem

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
21.02.2019 19:05

Fizioterapija, delovna terapija, zdravstvena nega in dietetika na domu so nujno potrebne storitve. Projekt CrossCare, ki ga izvaja Center za pomoč na domu Maribor, kaže, kakšna naj bi bila dolgotrajna oskrba na domu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obisk fizioterapevta na domu je velika prednost.
Andrej Petelinšek

Brezplačne storitve fizioterapije, delovne terapije, zdravstvene nege in dietetike na domu je nedavno v okviru projekta CrossCare svojim uporabnikom, to je starejšim od 65 let, invalidom in kronično bolnim začel ponujati Center za pomoč na domu Maribor. Projekt se izvaja do konca avgusta 2020. "Že zdaj se kažejo njegove dobrobiti. Prvi odzivi so izjemno dobri: ljudje so zelo zadovoljni, dobijo nekaj, kar izboljša njihovo življenje. Med uporabniki imamo na primer gospoda, ki je po kapi doslej le ležal v postelji, po nekaj obiskih fizioterapevta pa je že trikrat samostojno stal. To je velik uspeh in napredek," pravi koordinatorka projekta CrossCare v Centru za pomoč na domu Maribor Nina Dečman, univerzitetna diplomirana socialna delavka, in dodaja, da je eden od ciljev projekta tudi v praksi dokazati, da so takšne storitve, ki so za uporabnika brezplačne in se izvajajo na njihovem domu, nujno potrebne in bi jih bilo treba tudi zakonsko opredeliti. Na primer v zakonu o dolgotrajni oskrbi, na katerega se že dolga leta čaka.

Jože Vrbančič in Darja Kovačič Simonič vadita hojo po stopnicah - pomaga ji, da ji prizadeta noga ne uhaja na stran.
Andrej Petelinšek

Zadovoljni uporabniki

Temu pritrjujeta tudi zakonca Darja Kovačič Simonič in Mirko Simonič iz Maribora. Oba sta vključena v fizioterapijo. Mirko si je poškodoval ramo ravno na dan, ko je diplomirani fizioterapevt Jože Vrbančič prvič prišel na obisk k njegovi soprogi. Jožetu fizioterapevt sedaj odpravlja akutno bolečino, z gospo Darjo, ki ima po kapi pred tremi leti in pol težave s hojo in levo roko, pa vadita hojo. Na rehabilitaciji v Soči so jo sicer naučili pravilno hoditi, a jo zdaj pri hoji "vleče" na desno.
"Z gospo delava za izravnavo hoje, veliko pa vadiva tudi hojo po stopnicah, ki ji tudi dela težave. Gospa Darja zunaj doma uporablja berglo in zelo je pomembno, da je pri hoji dovolj stabilna, ker ko ni, lahko pade, če se kdo zaleti vanjo. Kar je mogoče, saj je v tem okolišu veliko šolske mladine in kolesarjev in lahko kdo z nahrbtnikom nenamerno zadene ob njo, kot se je že zgodilo," razlaga Vrbančič.

Nina Dečman, koordinatorka projekta CrossCare v Centru za pomoč na domu Maribor
Andrej Petelinšek

Povprečno osem do deset obiskov

Posameznega uporabnika naj bi fizioterapevt, delovni terapevt in/ali diplomirana medicinska sestra obiskali povprečno osem- do desetkrat, a število obiskov se lahko prilagodi glede na potrebe. Kar je gotovo prednost projekta CrossCare. Nina Dečman izpostavi še dve drugi pomembni prednosti: da so storitve za uporabnika brezplačne in da terapevt pride na dom. "Prvo je pomembno, ker si obiska terapevta mnogi naši uporabniki s svojimi pokojninami sploh ne bi mogli privoščiti, drugo pa zato, ker je mnogo uporabnikov nepokretnih oziroma zelo težko hodijo in mnogi tudi ob pomoči na primer svojcev na fizioterapije ne bi mogli iti. Kajti mnogo blokov v Mariboru nima dvigala in veliko starejših, ki ne zmorejo več hoje po stopnicah, je ujetnikov svojega doma," pravi Dečmanova.

Trenutno imajo skoraj 540 uporabnikov, v čakalni vrsti pa je približno 90 ljudi.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta