(PORTRET TEDNA) Pogumna, samosvoja, vizionarska

Magdalena Tovornik, letošnja častna občanka Maribora, mesta, ki ga je reševala kultura: "Bila sem petelin, ki so mu mnogi očitali, da prezgodaj poje"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Magdalena Tovornik: "Ne glede na to, da sem bila v letih od 1996 do 2006 odsotna iz Maribora, so se povabila za kandidiranje tako na lokalnih kot na državnih volitvah vedno znova pojavljala." 
Žiga Živulovič

"Če že moram izbrati barvo za opis Maribora, bi izbrala zeleno. Ne le zaradi lepih parkov in Pohorja, ampak tudi zaradi vitalnosti, upornosti, radosti, ki jo v tem mestu še vedno zaznam," je bil njen bob dneva avgusta pred dvema letoma, ki ga je izrekla v Večerovem intervjuju.
Kjerkoli se je pojavila, je s strokovnostjo, zavzetostjo, srčnostjo in primorsko odprtostjo pustila pečat. V šolstvu, gospodarstvu, politiki, kulturi ali diplomaciji - povsod je pokazala zavidljivo mero odločnosti, samostojnosti in vizionarstva. Letošnja dobitnica najvišjega priznanja mariborske občine danes živi v Ljubljani, a še vedno prihaja na mnoge mariborske kulturne prireditve, zlasti v ustanovo, ki jo je zaznamovala s svojim pogumom, ko si je kot prva dama občine - ustanoviteljice v najtežjih časih drznila predlagati za umetniškega vodjo SNG 26-letnega Tomaža Pandurja. Publika je drla iz tujine, Ljubljane, Zagreba, Beograda na mariborske premiere v Pandurjevi eri, med letoma 1990 in 1996. To je bila tudi njena era. Mi, ki smo tisti čas živeli, vemo.
Bila je nekonvencionalna političarka. Tudi profesorica je bila taka, malo nas je imelo srečo, da smo jo doživeli na II. gimnaziji. A tudi kemija pri njej ni bila suhoparno, storilnostno naravnano naravoslovje. Znala je biti avtoritativna na simpatičen, odprt način. Taka je bila tudi kot županja oziroma tedaj se je temu položaju reklo še predsednica skupščine občine Maribor. Natanko pred tremi desetletji je bila izvoljena na prvih večstrankarskih volitvah. Spominjam se desetdnevne vojne, kako smo njeni sostanovalci iz Letonjeve v Novi vasi v zaklonišču bloka, kjer je živela, čakali nanjo. Seveda je morala biti na položaju, v občinski zgradbi, na voljo vseskozi. Koliko žrtvovanja in preizkušenj je dala skozi tiste čase, ko se je vse odvijalo vrtoglavo. Ni se bilo mogoče opreti na pretekle izkušnje. Posebno poglavje predstavlja čas pekrskih dogodkov in osamosvojitvene vojne, ko je Maribor z okolico pokazal veliko mero odločnosti v zaščiti prebivalstva pa tudi proti agresiji JLA. Izjemno pogumno in častno je delovala v težkih razmerah.

Magdalena Tovornik in Alojz Križman
Andrej Petelinšek

Ko je padel ugled partije

Rojena Primorka se je z družino preselila na Kočevsko, prve razrede osnovne šole je končala v Stari Cerkvi, zaključne pa v Izoli. Po končani koprski gimnaziji je diplomirala na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani, smer kemija. Leta 1970 jo je ljubezen pripeljala v Maribor, na ruški kemijski šoli in kasneje na II. gimnaziji je poučevala kemijo. Zaradi zaposlitve v šolstvu je pridobila tudi potrebno pedagoško izobrazbo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kasneje pa opravila potrebne izpite tudi na podiplomski ravni na Ekonomski fakulteti v Mariboru (MBA).
V javno življenje je vstopila med letoma 1982 in 1988. Zaposlena je bila v Raziskovalni skupnosti mesta Maribor. Sodelovala je pri mnogih ključnih projektih Maribora - od ustanavljanja novega kliničnega centra do gibanja Mladi za napredek Maribora, organiziranja inovatorskega dela in krepitve raziskovalnega dela, ki je pripomoglo k prestrukturiranju višjih šol v fakultete.
Med letoma 1988 in 1990 so jo povabili h kandidaturi za generalno sekretarko tedanje MK SZDL. To je bila prva kandidatura nekoga, ki ni bil član Zveze komunistov. Politično kariero je začela po prekinitvi proslave Zveze borcev 4. julija, ker je eden od partijskih funkcionarjev (Rafael Razpet) zaradi omembe boga v enem od recitalov proslavo prekinil. Ugled partije v Mariboru je takrat močno upadel, zato so se v SZDL odločili, da kot kandidatko za generalno sekretarko mestne SZDL predlagajo Tovornikovo, ki nikoli ni bila v partiji. "Bila sem petelin, ki so mu mnogi očitali, da prezgodaj poje," je dejala o svoji mariborski županski eri.

V Bruselj preko Strasbourga

Že jeseni 1990 se je odpravila v Svet Evrope (SE) v Strasbourg kot članica Stalne konference občin Jugoslavije. Vodili so jo Srbi, s pomočjo generalne sekretarke dr. Živane Olbina, ki jo je Slobodan Milošević odstranil s položaja predsednice izvršnega sveta Beograda, sta izvedli preobrat in zasedla je njihovo mesto v tem organu Sveta Evrope, kjer je SFRJ imela status gosta. Ta status je pridobil tedanji predsednik predsedstva dr. Janez Drnovšek. Aktivna je bila do konca leta 1995 z raznimi nalogami, ki ji jih je zaupal Svet Evrope - tudi povezavo z župani BiH med vojno.

7. december 1990, SNG Maribor, premiera Hamleta Tomaža Pandurja: dr. Janez Drnovšek in Magdalena Tovornik 
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta