Poslovil se je primarij Srečko Rutar, dolgoletni vodja družinskih zdravnikov

Jana Juvan Jana Juvan
20.12.2023 11:46

Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor so sporočili žalostno novico, da je umrl eden izmed njihovih upokojenih zdravnikov, ki je v Mariboru pustil tudi močan pečat med bolniki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Boris Vugrinec

Včeraj je v 84. letu starosti umrl primarij Srečko Rutar, dolgoletni vodja družinskih zdravnikov v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. Kar štiri mandate je bil tamkajšnji direktor enote splošnega zdravstva.

Bil je izjemno priljubljen zdravnik, ki je vselej opredeljeval več bolnikov, kot je bilo predpisano. Delal pa je tudi še leta po tem, ko bi se lahko upokojil. Svojo poklicno pot je tako sklenil leta 2013, v svojem intervjuju za Večer dve leti kasneje pa povedal, da je svoje bolnike po tem tudi pogrešal, a z nasveti priložnostno nadeljeval tudi ob kakšni kavi. 

Janko Rath

"Delo osebnega zdravnika, ki želi biti dober in bolniku res pomagati, je delo iz oči v oči. S pacientom se je treba pogovoriti, ga pregledati, pri naslednjem obisku pa oceniti rezultate zdravljenja - boljše ali slabše - in po potrebi konzultirati tudi specialista. Danes je medicina tako razvejana, da za razliko od preteklosti en sam zdravnik ne more več uspešno zdraviti. Včasih so bili zdravniki vsevedi, danes tega ni več mogoče pričakovati," je med drugim tedaj povedal za naš časnik, v katerem je tudi sam pogosto pisal. 

V 23 letih svoje publicistične kariere je spisal kar okoli 1800 prispevkov. Priznal je, da ga je celo vleklo v novinarstvo, v času študija medicine pa je pisal tudi za študentsko Tribuno. 

Sicer je oboževal naravo, redno je hodil na dolge sprehode, rad delal na zemlji in hodil v hribe, dokler mu je zdravje dopuščalo. Spominjali se ga bomo kot zdravnika z veliko začetnico. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta