Poslovilna dvorana tudi na pokopališču Pobrežje

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
29.01.2019 16:03

Novi objekt bodo zaradi nemotenega poteka pokopališke dejavnosti gradili postopoma, končan bo v dveh do treh letih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obliko in strukturo novega objekta si je arhitekt Miha Mihelič zamislil tako, da kaže na povezavo s prostorom in dejavnostjo: fasada bo rjava, na enem delu groba; kot zemlja.
Miha Mihelič

Četudi je bilo pred leti zamišljeno, da se bo pobreško pokopališče postopoma opustilo in se tudi zato zdi pokopališče Dobrava skozi današnje oči predimenzionirano, se mu Mariborčani nikoli niso želeli odreči. Na začetku je pobreško pokopališče sicer bilo "pokopališče za reveže", a je kmalu postalo osrednje mestno pokopališče - in takšno ostaja tudi naprej. Pogrebno podjetje Maribor zdaj tam začenja investicijo v nove prostore za sprejem strank ob prijavi pogreba in novo poslovilno dvorano.

Investicija do 500 tisoč evrov

"Pogrebni običaji so šli v smer, kot se že izvajajo na Dobravi: da se obred v celoti izvede v poslovilni dvorani in se nato samo pospremi pokojnika do grobnega mesta. Z novo investicijo želimo ta koncept omogočiti tudi na pobreškem pokopališču - tam se zdaj večji del obreda izvede pred mrliškimi vežicami, del pa ob grobnem mestu," razlaga direktorica Pogrebnega podjetja Maribor Lidija Pliberšek. V novem kompleksu, ki bo nastal za cvetličarno Aralija na lokaciji, kjer zdaj parkirajo delavci Pogrebnega podjetja Maribor, bodo tudi novi prostori za sprejem strank in skladiščni prostor za cvetličarno.

Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor: "Pogrebni običaji so šli v smer, kot se že izvajajo na Dobravi."
Janko Rath

Tudi "zadnje slovo" se spreminja

Način zadnjega slovesa se skozi čas spreminja. "V slovenskem prostoru še vedno strmo narašča število upepelitev: če jih je bilo še pred petimi leti 50 do 55 odstotkov, jih je bilo lani že skoraj 80 odstotkov," pravi Pliberškova. Vedno več zanimanja je tudi za mesta v žarnem zidu. "Če bi bilo 80 odstotkov novih grobnih mest narejenih v žarnem zidu, bi zadostili potrebam," ugotavlja direktorica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta