Potomka Stare trte tudi na pobreškem pokopališču

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
03.06.2020 16:46

Na pobreškem pokopališču bo trta videti drugače kot njena mati na Lentu: rasla bo na prostem in se vila okoli stebra ter tvorila nekakšno pahljačo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor, in Stane Kocutar, mestni viničar, sta na pobreškem pokopališču posadila potomko Stare trte.
Andrej Petelinšek

Po vzoru Grčije, kjer so na pokopališču zasadili oljke, in Španije, kjer so zasadili drevesa citrusov, so v Pogrebnem podjetju Maribor, ki je predsedujoči član Združenja evropsko pomembnih pokopališč, z zasaditvijo trte na pobreškem pokopališču sklenili prispevati k spodbujanju kulturnih poti in promociji slogana Maribor, mesto najstarejše trte sveta. Na sončnem mestu, od koder je mogoče videti tako baročno kapelo kot pobreško cerkev, v neposredni bližini spominskih obeležij prve svetovne vojne in partizanskega pokopališča, sta direktorica Pogrebnega podjetja in predsednica Združenja evropsko pomembnih pokopališč Lidija Pliberšek in skrbnik Stare trte, mestni viničar Stane Kocutar, ki bo poslej tudi skrbnik potomke na pobreškem pokopališču, posadila cepič Stare trte.

Andrej Petelinšek

Naravna pot vinske trte kot lijane

Potomka Stare trte bo videti drugače kot njena mati na Lentu: na pobreškem pokopališču bo rasla na prostem in se vila okoli stebra ter tvorila nekakšno pahljačo. "S tem bomo ponazorili naravno pot vinske trte kot lijane, ki zraste iz tal in se usmerja kvišku," pravi Kocutar. Tudi steber je poln simbolike, saj gre za enega od dveh stebrov, ki ju je 1987. postavil levo in desno od Stare trte prvi viničar Tone Zafošnik; Kocutar ju je pred petimi leti odstranil in ju shranil.

Za poti pomembnih vinarjev

​Na to, da bi bilo treba "dodati tudi poti, ki bi opozorile na vse pomembne rodbine in osebnosti, ki so se ukvarjale z vinogradništvom in vinarstvom, saj je to že več kot tisoč let povezano z identiteto mesta, njegove prelepe okolice kot tudi njegovih prebivalcev nekdaj in danes," opozarjajo tudi v mariborski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Nekatere je omenil Stane Kocutar: na pobreškem pokopališču je pokopan Tone Zafošnik, tu so našle svoj zadnji dom številne družine, ki so trgovale z vinom, pa profesor Colnarič - prvi učitelj vinogradništva na višješolskem študiju v Mariboru, Andrej Žmavc - prvi učitelj slovenskega rodu vinarske šole v Mariboru, ki je tudi predsedoval mariborskemu društvu za upepeljevanje ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta