Powerlifting: Dvigujejo 300 kilogramov in več

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
18.08.2019 07:32

V Sloveniji deluje pet klubov s približno 60 tekmovalci in tekmovalkami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vid Leskovar je kot prvi Slovenec na svetovnih prvenstvih osvojil (srebrno) kolajno.
Sašo Bizjak

Švedsko mesto Helsingborg je gostilo 7. svetovno prvenstvo v troboju moči (powerliftingu), na katerem je v vseh težnostnih kategorijah nastopilo 594 moških in 406 žensk, med njimi četverica Slovencev. Najbolj se je izkazal Vid Leskovar iz Slovenske Bistrice, ki je med tekmovalci do 23 let v kategoriji do 93 kg s seštevkom 745 kg (v počepu je dvignil 275 kg, v potisku s prsmi 155 in v mrtvem dvigu - utež je treba dvigniti s tal z iztegnjenimi nogami do približno višine pasu in jo držati z zravnanim telesom nekaj sekund do znaka sodnikov, da je bil dvig pravilen - pa 315 kg) osvojil drugo mesto. Jure Rus je bil v kategoriji članov do 83 kg s skupnim seštevkom 742,5 kg deseti, Katja Babič je med članicami do 57 kg s skupnim seštevkom 357,5 kg osvojila 14. mesto, enako mesto pa je v kategoriji do 105 kg s skupnim seštevkom 745 kg osvojil Domen Sešel.

Trenira petkrat na teden

Vid Leskovar je z osvojitvijo srebrne kolajne dosegel najboljšo uvrstitev in nasploh prvo slovensko kolajno v skupnem seštevku kilogramov na svetovnih prvenstvih v moških kategorijah. Poleg srebrne kolajne v seštevku je osvojil tudi zlato v disciplini mrtvega dviga. "Zelo sem zadovoljen z dosežkom, drugo mesto je odličen rezultat, prvo je bilo tokrat nedosegljivo, kajti zmagovalec je bil veliko boljši od mene," je povedal 23-letni Vid Leskovar z Zgornje Polskave, ki ob športnih obveznostih tudi prizadevno študira ter mu do dokončanja visokošolskega študija mehatronike na Ptuju manjka le še diploma. Obenem se lahko pohvali s še enim vidnim dosežkom. "Na lanskem tekmovanju za univerzitetni svetovni pokal v češkem Plznu sem osvojil drugo mesto. Moj osebni rekord v skupnem seštevku je 750,5 kg, kar je tudi državni rekord. Treniram štiri leta, največ v ŠC Medeya v Mariboru, kamor zahajam petkrat na teden približno po tri ure, sicer pa sem član mariborskega ŠD Thorium."

Izboljšal tri državne rekorde

Štirinajsto mesto s skupno dvignjenimi 745 kg ni ravno bleščeč dosežek, a ga je bil Mariborčan Domen Sešel zelo vesel. "Izboljšal sem tri državne rekorde v kategoriji tekmovalcev, težkih do 105 kg, in sicer v počepu, mrtvem dvigu in v skupnem seštevku kilogramov. Zaradi tega nastop ocenjujem kot zelo dober, pri njem pa mi je kot asistent pomagal tudi Urban Mur, predsednik slovenske Powerlifting zveze. Sedaj se najbolj veselim dolgega obdobja brez tekem in nadaljnjega napredka," je razložil Domen Sešel, sicer osebni trener iz Maribora, ki je prav tako član ŠD Thorium.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta