Prenovljena Cafova ulica: Gostinci zadovoljni, stanovalci manj

Barbara Bradač Barbara Bradač
17.12.2019 21:41

Ulica krščena z božično kulinaričnim vrtiljakom in uradno odprta. Župan Saša Arsenovič zagovarja, da so spremembe pot do napredka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Čeprav je bilo nocoj nad 10 stopinj Celzija, je v središču Maribora celo malo snežilo, in to dvakrat. Pravljično in čarobno je Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Maribor (VSGT) zakuhala že tradicionalni božični kulinarični vrtiljak Cafoodfest in pričarala praznično vzdušje v tem delu mesta. Na mariborski občini so ob tem dogodku poskrbeli za uradno otvoritev prenovljene Cafove ulice, ki je po novem skupni prometni prostor za pešce, kolesarje in motorni promet, iz ulice je umaknjen tranzitni promet. Ulico je prenovilo podjetje MarkoMark Nival, ki je dela končalo dva tedna pred iztekom pogodbenega roka.

Prenovljena Cafova je stala 465 tisoč evrov.
Igor Napast

Na ulici je družabno življenje

Magičnost je na Cafovi ulici pričarala skupina Čupakabra s kaskaderskimi čarovnijami, atraktivnimi žonglerskimi točkami in akrobacijami. Milni mehurčki so zabavali starejše in mlajše. Dišalo je s stojnic, kjer so kuhalnice vrteli študenti VSGT pa tudi študenti Višje strokovne šole IC Piramida. Pravo zdravo kulinarično tekmovalno vzdušje se je razvilo med študenti, ki so pripravljali jedi, saj vsak želi postati "šef ulice", ki ga bodo razglasili jutri, ko še poteka Cafoodfest in bo dosegel vrhunec nocoj ob 20. uri.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Cafova ulica pred prenovo
Igor Napast

Stanovalci iščejo pravico na sodišču

Na Cafoodfestu kaj veliko stanovalcev ni bilo in vsi tudi niso navdušeni kot župan. "To je otvoritev za občino, za župana, ne za stanovalce. Občina malo prehitro odpira šampanjce. Prava otvoritev bo takrat, ko bo sodišče izreklo sodbo," je pokomentiral otvoritev Jurij Brodschneider, predstavnik stanovalcev. Pravi, da so vložili zahtevek za določitev funkcionalnega zemljišča, saj vztrajajo, da so z nakupom stanovanja plačali tudi del zemljišča, ki jim ga je sedaj občina odvzela. Z mariborsko občino se o nadomestnih parkiriščih, ki so jih s prenovo ulice izgubili, niso dogovorili. Skrbi jih še, da bi Cafova postala nova Poštna ulica, vrtovi lokalov, pravi, so se po ulici že razširili.

S Cafoodfestom so odprli prenovljeno ulico. 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta