Prenovljena, posodobljena, a še vedno zelena

Klemen Polanec Klemen Polanec
23.08.2019 18:32

Povpraševanja po izdelkih brez embalaže je vedno več, opažajo v mariborski Zeleni japki, zaradi česar želijo trgovino v prihodnje razširiti tudi v druge kotičke Maribora in Slovenije. Danes znova živahno na tržnici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prenovljena trgovina brez embalaže začenja nov cikel.
Sašo Bizjak

Na mali tržnici na Kidričevem trgu že od maja obratuje Zelena japka, prva trgovina brez embalaže v Mariboru. Deluje po tako imenovanem principu ‘zero waste’, dolgoročni okoljevarstveni filozofiji upravljanja z odpadki, ki narekuje izdelavo takšnih produktov, ki jih je mogoče dolgotrajno in ponovno uporabljati, brez izjeme predelati ter reciklirati. S tem se zmanjšujeta volumen in toksičnost odpadkov, količina odpadkov in posledično ogljični odtis. Prav to so tudi načela Zelene japke. “Dandanes verjetno že vsak ve, da je plastika velika težava našega planeta, saj ga duši. Njeno uporabo želimo zmanjšati, najboljše bi jo bilo seveda čisto odpraviti - in naša trgovinica je dober korak v to smer,” pravi Tina Arnuš, vodja trgovine.

Sašo Bizjak

Vedno več stalnih strank

Trgovina zato ponuja družbeno odgovorne izdelke. To so izdelki, ki niso preizkušeni na živalih, niso gensko spremenjeni, so brez plastične embalaže in prihajajo od dobaviteljev, ki so ekološki in temeljijo na principu pravične trgovine. Zato lahko ob obisku Zelene japke naletite na lesene krtačke, bambusove zobne ščetke, naravno kozmetiko in detergent za pranje perila, vendar večinski del ponudbe predstavljajo prehrambeni izdelki, kot so čaji, stročnice, jogurti, napitki in žita. Po nekajmesečnem obratovanju so trgovino v avgustu za nekaj dni zaprli zaradi druge faze prenove. “Po otvoritvi v maju smo do sedaj ugotovili, kaj je še treba spremeniti in obnoviti, zato smo trgovino posodobili in malce prestavili opremo, da je zdaj še bolj prijazna kupcem. Dodali smo tudi nekaj izdelkov, sploh teh, po katerih je največ povpraševanja. Na primer sojine kosmiče, oreščke, veliko povpraševanja je bilo tudi po rdeči leči, v prihodnje pa želimo dodati tudi suho sadje,” dodaja Arnuševa. Obisk trgovine je po njenih besedah vedno večji, vedno več je tudi stalnih strank. Kupci pa najraje posežejo po testeninah, chia semenih, čičerki, ajdovi kaši in žitih. Ponujajo predvsem slovenske izdelke, kar pa ne uspeva na naših tleh, pridobijo od dobaviteljev na področju Evrope, predvsem riž, chia semena in čičerko.

Kar pogumno

Življenje brez odpadkov je težko zaživeti z danes na jutri. Lahko pa se odločite, da že danes v trgovino vzamete svojo vrečko za večkratno uporabo in da sadja ne položite v plastično vrečko. “Stranke so na začetku malo plašne, saj ne vedo, kako začeti. Če vam danes zmanjka riža, lahko v našo trgovino pridete s kozarcem za vlaganje, embalažo skupaj stehtamo, jo napolnimo in znova stehtamo. Kar zmanjka doma, se pri nas napolni. Ponujamo tudi detergent za posodo, tako da priporočam, ko vam tega zmanjka, da pridete k nam kar s staro embalažo - ni potrebna nova ali steklena,” še dodaja Arnuševa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta