Pritožbo poslali na napačen naslov: Mariborska občina zaradi napake ob 110 tisočakov

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
16.09.2020 13:07

Mariborska občina Kasaškemu društvu Piramida ne priznava vlaganj v Hipodrom Kamnica, a mu je zahtevek kljub temu poplačala zaradi "očitne pomote" pri odpremi pošte.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hipodrom Kamnica s 140-letno konjeniško tradicijo že dlje časa nima najemnika, ne pravega dogajanja. So pa zaradi njega že vrsto let hude razprtije.
Igor Napast

Kasaško društvo Piramida, ki je najemalo Hipodrom Kamnica, je uresničilo svojo napoved in zoper Mestno občino Maribor zaradi svojih vlaganj v hipodrom vložilo izvršbo v višini 110 tisoč evrov. Kljub temu, da so v Športnih objektih Maribor (ŠOM) vseskozi trdili, da zahtevek ni bil upravičen, ima društvo denar že na svojem računu. Razlog pa: na mestni občini so se v izvršilnem postopku prepozno oziroma nepravilno pritožili.

Namesto konjeništva razprtije

Spomnimo: razprtije na Hipodromu Kamnica, kjer se zadnje leto ne dogaja skorajda nič več, zaprt je tudi tamkajšnji Poni bar, se vlečejo že nekaj let. V društvu namreč trdijo, da so s soglasjem javnega zavoda več kot sto tisočakov vložili v veliko jahališče in obnovo bifeja ter nakup sprehajalne naprave, v zameno pa pričakovali kompenzacijo v najemninah za konjske bokse. Ker pa je to ŠOM na določeni točki zvišal za kar 300 odstotkov, aneksa o podražitvi niso želeli podpisati.

Hipodrom Kamnica
Sašo Bizjak


​Športni objekti vlaganj niso priznali, dolg v najemninah je narasel na 40.000 evrov, zavod pa je društvu že pred dvema letoma odpovedal najemno pogodbo. Ker se društvo s hipodroma ni želelo umakniti, je ŠOM zadevo preselil na mariborsko sodišče, društvo pa je napovedalo, da bo, v kolikor ne bo prišlo do dogovora, vložilo zahtevek za svoja vlaganja.

Pritožba v napačni kuverti

In res je že na začetku tega leta račun naslovilo na lastnika hipodroma, to je na mariborsko občino, ki pa ga je zavrnila. Nato so se ljubitelji konj obrnili na Okrajno sodišče v Ljubljani, kamor so podali predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine. In uspeli. "Sodišče v primeru predloga za izvršbo na podlagi verodostojne listine po zakonu nima pravice presojati utemeljenosti zahtevka," so pojasnili na MOM in dodali, da so se na izdan sklep sodišča pritožili. A, kot priznavajo tudi sami, pri tem naredili veliko napako.


Pri odpremi pošte je bila namreč pravilno naslovljena kuverta s pritožbo pomotoma dana v drugo kuverto, k zadevi, ki je bila poslana na Okrožno sodišče v Krškem. Ljubljansko sodišče tako ugovora ni pravočasno prejelo, izvršba pa je bila nemoteno izvedena. Ko je bila pomota s pošto kmalu po izvedenem plačilu ugotovljena, je sodišče v Krškem zadevo odstopilo sodišču v Ljubljani, to pa Okrajnemu sodišču v Mariboru, ki sedaj rešuje zaplet. Mestna občina Maribor je namreč podala predlog za razveljavitev potrdila o pravnomočnosti in izvršljivosti izvršbe ter predlog za vrnitev v prejšnje stanje.

Kdo bo odgovarjal?

Hkrati je občina zoper Dušana Selinška, predsednika Kasaškega društva Piramida, podala kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe izvršbe. "Kasaško društvo Piramida bi moralo obogatitveni zahtevek za povračilo domnevnih investicijskih vlaganj na območju Hipodroma Kamnica uveljavljati v pravdi pred Okrožnim sodiščem v Mariboru, ne pa z izvršbo na podlagi verodostojne listine (na Okrajnem sodišču v Ljubljani, op. p), saj v predmetnem primeru ne obstoji niti terjatev niti ustrezna verodostojna listina," pojasnjujejo na občini.

Mariborska občina je zoper Dušana Selinška, predsednika Kasaškega društva Piramida, vložila kazensko ovado zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe izvršbe.
Igor Napast


A v društvu so prepričani, da so postopali prav in trdijo, da z verodostojno listino razpolagajo. "Vse je bilo narejeno po pravni poti, povsem legalno. To je vse, kar lahko trenutno komentiram," se je odzval predsednik društva Selinšek.
Ker pa je do vsega tega prišlo zaradi napake na občini, je vprašanje, ali bo za to kdo odgovarjal. "Zoper odgovornost oseb, ki so bile pristojne za vložitev ugovora na izvršbo, je župan MOM ukrepal zaradi kršitve pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja zaradi opustitve obveznosti odgovornega ravnanja," odgovarjajo na občini. Kdo je odgovoren in kakšno sankcijo točno je prejel, na občini niso razkrili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta