Priznani dirigent spisal svojo zgodbo in prigode, ki so spremljale nastope

03.10.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ervin Hartman, Franci Pivec in Karmen Salmič Kovačič Foto: Igor Napast
Igor Napast

"S člani godbe smo se večkrat spominjali anekdot, ki so se nam pripetile na nastopih. Zato sem predlagal, da bi vsak prispeval vsaj eno, nato bi jih zbrane ob obletnici izdali. Prinesel sem mapo, ki pa je nato ostala prazna," je na predstavitvi knjige Hartmanove prigode prejšnji teden v Univerzitetni knjižnici Maribor povedal Ervin Hartman. Začetek zbiranja materiala za publikacijo o godbi se je torej izjalovil, je pa nato dirigent, dolgoletni umetniški vodja godbe, tudi ob spodbudi Dušana Hedla iz Kulturnega centra Maribor, ki je knjigo založil, sam opisal svojo pot in preteklost svoje družine. "Ko sem začel brskati, sem ugotovil, da v družinski zgodbi marsikaj manjka, sedaj je to zapisano in bo ostalo tudi za moje potomce," je dejal Hartman.

Vse skupaj je pospremljeno s številnimi prigodami z nastopov, ki bodo bralca nasmejale in se lahko berejo posebej, kjerkoli se knjigo odpre, je v uvodu dogodka povedala Karmen Lebe Grajf, predsednica KUD Pošta Maribor, pod okriljem katerega deluje prepoznavna godba na pihala, ki letos obeležuje 90 let delovanja. In godba gotovo ne bi bila tako prepoznavna brez Hartmana, je še izpostavila predsednica, brez človeka številnih glasbenih talentov, komponista, slikarja, založnika, pisatelja, ki se je rodil v glasbeno družino in že pri štirih začel igrati harmoniko, nakar se je usmeril k trobenti, zatem k rogu, tolkala pa poučuje še danes.

Primopredaja med dirigentoma, nekdanjim in novim, Ervino Hartmanom in Aleksandrom Čončem, na koncertu januarja 2019 Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed
Mediaspeed

V pogovoru, ki ga je vodil Franci Pivec, smo izvedeli še, da je bil vsestranski Hartman tudi predsednik zveze študentov na nekdanjem VEKŠ-u, sedaj je to Ekonomsko-poslovna fakulteta, sekretar pri Katedri ... Da je nastopal v številnih glasbenih zasedbah (tudi v simfoničnem orkestru) in se tako preizkušal v raznih glasbenih zvrsteh, ob tem, da je bilo nekoč v Mariboru obilo žive glasbe po lokalih. Tudi politika se je kdaj vmešala v nastope, ko so želeli s koncertom pospremiti nove orgle v stolnici, denimo. "Pomislil sem, da politika se bo menjala, glasba pa bo ostala, zato nisem vrgel puške v koruzo," je dodal Hartman in še izpostavil veliko podporo družine, soproge Sonje, pri njegovem udejstvovanju.

Hartman sedaj vodi Rotarijski orkester, v katerega je povezal glasbenike iz Slovenije in Avstrije. Taktirko godbe KUD Pošta pa je leta 2019 po 52 letih predal Aleksandru Čonču. Z nastopom so se pred predstavitvijo knjige predstavili na Slomškovem trgu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta