Priznanje za oblikovalski dosežek tudi Mariborčanki

ŠTR
13.12.2020 05:00
Društvo oblikovalcev Slovenije nagradilo oblikovalske dosežke in presežke, med njimi tudi priznanje Nataši Grandovec.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Broška iz kolekcije Continuum Vitae Foto: Osebni arhiv
Osebni arhiv
Osebni arhiv

Društvo oblikovalcev Slovenije (DOS) je letos že trinajsto leto zapored podelilo priznanja za oblikovalske presežke. Med letošnjimi prejemniki je tudi Mariborčanka, diplomirana oblikovalka nakita Nataša Grandovec. Strokovna žirija, ki ji je tokrat predsedoval Peter Jamšek, je podelila sedem priznanj v kategoriji oblikovalskih dosežkov, tri priznanja v kategoriji oblikovalskih presežkov in priznanje za življenjsko delo, ki ga je letos dobil Oskar Kogoj, doma in v svetu priznan industrijski oblikovalec, umetnik, akademik, profesor in raziskovalec.

Grandovčeva, prejemnica nagrade v kategoriji oblikovalskih dosežkov, je priznanje prejela za kolekcijo brošk Continuum vitae. Gre za oblikovalkino intimno raziskovanje in pripovedovanje o življenju. Kovinske trakove, srebrne in iz titana, sestavlja, prepleta in povezuje s številnimi kovicami v vedno nove oblike, zaporedja in spirale. Kolekcija pripoveduje o neskončnem gibanju, krhkosti življenja in ponovnih začetkih.

Nataša Grandovec
Andrej Petelinšek

Prejemniki nagrad za oblikovalske dosežke so še Robert Klun - C19 Chair.ity, Gašper Demšar - M Hotel Lobby, Nataša Šušteršič Plotajs - Koronadnevnik, Ljubica Čehovin - J. Plečnik - Wien, Praha, Ljubljana, in Društvo Pekinpah - Ali ima prihodnost ponovitev. V kategoriji oblikovalskih presežkov so nagrajenci Ernest Bevc, Roman Pirnar - Theatrica, Valentina Kolander - Politically Incorrect, ter Irena Gubanc in Teja Jalovec - Trilogija Brodoloma. Priznanje za častnega člana je prejel Matej Feguš, večinski lastnik in direktor podjetja Donar, d.o.o., znanega po trajnostnem oblikovanju in uporabi industrijskega odpada kot materiala prihodnosti. S priznanjem Daljnogled, za katero se lahko potegujejo oblikovalci do 30. leta starosti, so bili nagrajeni ilustratorka in grafična oblikovalka Nina Auberšek - Veliki Gatsby, študentka oblikovanja tekstilij in oblačil na fakulteti za dizajn Maja Vranjek - RoShade, modni oblikovalec Lan Krebs - Svetilo Ginko, in Rob Svenšek - Gert Display. Letos podelitve nagrad DOS ne bo v Cankarjev domu v Ljubljani, kakor je bila tradicija, temveč so le namestili pano z navedbo letošnjih nagrajencev in njihovih del.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta