Projekt za mlade brezposelne Pum-O: Priložnost za nov začetek

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
22.09.2020 02:00

V programu Pum-O, v katerega se vključujejo mladi, ki so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje, niso dokončali šole in iščejo pot naprej, še nekaj prostih mest.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Do novih znanj, izkušenj, samozavesti, delovnih navad pridejo skozi projektno delo v skupini in z individualnim pristopom do vsakega posameznika.
Sašo Bizjak

Andragoški zavod Maribor - Ljudska univerza že dve desetletji izvaja program Pum-O (Projektno učenje za mlajše odrasle). "Namenjen je mladim, ki so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje in nimajo zaključenega srednješolskega izobraževanja, iščejo svojo pot in si želijo malce spodbude in usmeritve v družbi vrstnikov, ki so v podobni situaciji," na kratko program neformalnega izobraževanja opiše vodja programa Pum-O Klavdija Mirič.

Preko pridobivanja novih, zelo konkretnih znanj, izkušenj, spretnosti ter pomoči in podpore, med drugim tudi učne pomoči, izboljšajo samopodobo, pridobijo samozavest in notranji zagon, ki jim pomaga k uresničitvi cilja - eni želijo dokončati šolo, drugi se zaposliti, tretji osebnostno napredovati ali razmisliti, kaj si v življenju sploh želijo.

Klavdija Mirič: "Računamo, da bomo s projektnim delom začeli oktobra."
Igor Napast

Gre za zelo neformalen program izobraževanja, povsem drugačen, kot poteka v šoli. Do novih znanj, izkušenj, samozavesti, delovnih navad pridejo skozi projektno delo v skupini in z individualnim pristopom do vsakega posameznika. Drugače kot v šoli, ko se učenec prilagaja šoli, se v Pumu program prilagaja posamezniku, kajti vsakdo potrebuje drugačno pomoč: eden malo pomoči, da zaključi šolo, drugi pomoč pri iskanju tega, kaj bi sploh rad počel v življenju, tretji pomoč za vstop na trg dela.

V Pum-O se lahko vključijo mladi v starosti od 15 do 26 let. V skupini je do 24 udeležencev, nekaj prostih mest v programu Pum-O na Andragoškem zavodu še je. "Zdaj se spoznavamo, ko se bo skupina zapolnila, bomo začeli raziskovati interese, področja zanimanja udeležencev, in ko bomo našli dobro idejo, temo, ki jih povezuje, bodo opredelili projekt, s katerim se želijo ukvarjati. Računamo, da bomo s projektnim delom začeli oktobra," razlaga Klavdija Mirič. Poleg projektnega dela Pum-O vedno nudi tudi pomoč pri vključevanju na trg dela in pri zaključevanju šole, veliko pa se ukvarjajo še z zdravim življenjskim slogom, krepitvijo samopodobe, razvijanjem delovnih veščin, navad, vključujejo se v različne brezplačne izobraževalne, družabne in preventivne programe.

V program Pum-O udeleženci prihajajo vsak dan, vključijo se lahko za največ deset mesecev. Vključitev je za udeleženca brezplačna. Program financirajo Evropski socialni sklad, ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Zavod RS za zaposlovanje.

Zainteresirani si lahko najprej informativno ogledajo, kako potekajo aktivnosti v programu Pum-O v praksi, potem pa jim mentorji pomagajo urediti vse potrebno za vpis. Informacije in prijave so na voljo na telefonskih številkah 02 234 11 30 in 041 776 834 ali na elektronskem naslovu pum@azm-lu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta