Prvi dan stavke zdravnikov v Mariboru: Bolniki, ki so prišli na preglede, so bili obravnavani

Barbara Bradač Barbara Bradač
15.01.2024 11:01

Pacienti, ki smo jih dopoldne na prvi dan zdravniške stavke srečali pred mariborskim zdravstvenim domom in drugo največjo bolnišnico v državi, stavkovnih aktivnosti niso občutili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

"Ne poznam osebnih dohodkov zdravnikov, da bi lahko komentiral. A če vlada da enim, se potem oglasijo drugi pa tretji, in se sproži plaz. Draginja pa je za vse," je pred obiskom pri osebni zdravnici povedal Mariborčan Ivan Agrić. Njemu so termin prestavili, a s popoldanske na dopoldansko uro. V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor ni zaznati, da bi stavka potekala, tudi noben napis ali plakat ne opozarja nanjo. V tem domu zdravja tudi nimajo predstavnika sindikata Fides, tudi zbora zaposlenih tako niso imeli. Terminov niso odpovedovali. Referenčne ambulante, laboratorij, delajo normalno. "Vsak zaposleni se individualno odloča, ali bo stavkal ali ne. Teh podatkov nimam," pove vodja družinskih zdravnikov v Mariboru dr. Maja Arzenšek, ki bi vedela, če bi kateri od družinskih zdravnikov pod njenim okriljem aktivno in ne zgolj podporno pristopil k stavki. Preko aplikacije Prizdravniku lahko pacienti vpišejo prošnjo za pregled, za recept, napotnico, tudi termini osebnega obiska pri zdravniku se zaenkrat še dodeljujejo. Arzenškova poudari, da so v primarnem zdravstvu dolžni obravnavati vse akutne in urgentne primere, vse starejše nad 65 let, vse otroke, "tako da je za pravo stavko le malo manevrskega prostora". Tisti, ki so imeli dogovorjene termine, so bili obravnavani, pravi. "Zaenkrat smo bolj v dogovarjanju, kako organizirati delo, če bo stavka trajala dlje časa, kar je pa tudi težko, saj se lahko v naslednjem hipu dogovorijo. Sicer pa je pri nas tako, da če en dan dela ne narediš, te drugi dan čaka," pove in še doda, da če bi se stavka nadaljevala, bodo pacienti pravočasno obveščeni: "To ne bo z danes na danes ali z danes na jutri, ampak pravočasno, verjetno s sporočilom sms." Izpostavlja, da si najbolj želijo ukrepov v smislu urejanja delovnih razmer, torej administrativne razbremenitve, in primeren glavarinski količnik. Dvig plače ni primaren.

Maja Arzenšek: "V resnici se bo pokazalo, koliko sploh zmoremo narediti v rednem obsegu plus osmih nadurah."
Igor Napast

Mariane je leto dni čakala na termin v bolnišnici v internističnem ambulantnem centru. "Prišla sem na vrsto, kot je bilo dogovorjeno, tudi napotili so me naprej. To bi bila res katastrofa, če bi me prestavili, glede na to, kako dolgo sem čakala. Mogoče je stavka upravičena, ne vem, ne vem, kakšne so razmere," je povedala sogovornica, ki je starejša od 65 let.

Zdravniki so tako začeli umikati svoja soglasja za nadurno delo, delali bodo le do največ 48 ur na teden.
Sašo Bizjak

V UKC Maribor v času stavke sindikata Fides izvajajo vse tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. Izvajajo tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. "Več kot 70 odstotkov zdravnikov je opredeljenih za stavkajoče, ostali pa stavko podpirajo. Velike motnje zaenkrat ni, ker ni namen, da bi povzročili radikalno motnjo, ki bi jo občutili pacienti, ampak želimo vlado opozoriti na izpolnitev obljub, na katere čakamo že 540 dni. Res nam je pomembno, da stavka ne vpliva na uporabnike in paciente, pač pa na vlado, da se začne konstruktivno pogovarjati z nami. Med najpomembnejšimi nameni stavke je zahteva, da se sprejmejo ukrepi, da prekinemo odhode iz javnega zdravstva, tako zdravnikov kot ostalega kadra, ker smo na meji kritičnosti, kar se tiče oskrbe pacientov," je povedal Boris Rižnar, anesteziolog, šef sindikata Fides v UKC Maribor, kjer so delovni dan začeli z zborom stavkajočih. Tu na stavko opozarja nekaj plakatov. 

Na odgovor, koliko terminov, pregledov, operacijskih posegov je bilo odpovedanih v UKC Maribor, še čakamo. Prav tako na pojasnilo, kako bo delo potekalo, če bo stavka trajala še ves teden, in ali naj pacienti pridejo na dogovorjene termine. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta