Prvi smrtni žrtvi v UKC Maribor

Andreja Kutin Lednik
03.04.2020 15:45

Eden od bolnikov je bil že dalj časa na intenzivni negi oddelka za bolnike s Covid-19, drugega so včeraj pripeljali iz doma starostnikov izven regije. Sicer v Mariboru že en teden brez nove okužbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Število bolnikov s Covid - 19, ki se zdravijo v UKC Maribor, se je sicer nekoliko zmanjšalo, a kljub temu prihajajo iz UKC Maribor slabe vesti. Zaradi koronoavirusne bolezni sta umrli dve osebi. "Eden od bolnikov je bil že dalj časa na intenzivni negi v bolnišnici, drugega so včeraj pripeljali iz doma starostnikov izven regije. To sta prva primera smrti v naši ustanovi, borimo se za življenje vsakega od naših bolnikov," pravi strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.
Število hositaliziranih bolnikov je sedaj 27, devet jih zdravijo v intenzivni enoti, 24 bolnikov pa je bilo odpuščenih iz bolnišnice. Slednje število je nekoliko višje tudi zato, ker so v začetnih fazah bili v UKC Maribor hospitalizirani tudi okuženi, ki niso imeli hujših simptomov bolezni.  
{twitter}https://twitter.com/UKCMaribor/status/1246068678497452032{/twitter}

Znova bodo obravnavali tudi bolnke z napotnicami najvišje stopnje nujnosti

Bistveno pa se je izboljšala situacija glede osebne varovalne opreme, mask FFP2 in kirurških mask je dovolj za vsaj 14 dni delovanja ustanove, pravi Vogrin. "Povečana zaloga osebne varovalne opreme pomeni, da lahko pričnemo z bolj ekstenzivnim delom, v fazi 5 smo lahko obravnavali le urgentne bolnike, v fazi 4, ki se prične v ponedeljek, pa bomo lahko ponovno obravnavali vse karcinomske bolnike in bolnike, ki so napoteni v našo ustanovo s stopnjo nujnosti 4, torej 'zelo hitro'. To je bistvenega pomena, saj tudi ti pacienti potrebujejo nujne obravnave, sicer se lahko njihovo stanje nepopravljivo poslabša," dodaja Vogrin. UKC bo tako po prekinitvi zaradi pomanjkanja zaščitne opreme pričel z širšim delovanjem.  

Zbirajo donacije

V UKC Maribor so se odločili bolj spodbuditi tudi nedavno ustanovljeni sklad za zbiranje prispevkov. "V dani situaciji se dnevno spopadamo z omejitvijo virusa Sars-CoV-2 in zdravljenjem bolezni Covid-19, ki jo povzroča. Za dosego cilja pa ni dovolj le vrhunska usposobljenost in strokovnost našega zdravstvenega osebja, ter vnema in požrtvovalnost, ki ju vsakodnevno kažejo, temveč tudi zadostna medicinska in zaščitna oprema. Ker trenutna situacija financiranja nabave respiratorjev, monitorjev, perfuzorjev in kompletov zaščitne opreme v celoti ne omogoča, in ker smatramo da je situacija s katero smo v UKC Maribor soočeni kritična, vabimo k zbiranju sredstev za UKC Maribor," pozivajo.
Gre za sklad, ki je bil spva namenjen podjetjem in sta ga ob ustanovitvi podprla tudi glasbenik Luka Šulič ter nogometaš Marcos Tavares. Donacije zbirajo na podračunu UKC Maribor številka: SI56 0110 0603 0278 185, s sklicem SI00 11061-2040-0001. Predstavnike podjetij pa za pripravo donatorske pogodbe prosimo, da pokličejo na telefonski številki 02/321 26 95 ali 02/321 26 12, ali pišejo na elektronski naslov donacije@ukc-mb.si
Donacij se je v teh dneh nabralo sicer kar nekaj, številna podjetja so bolnišnici priskočila na pomoč, Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb je daroval 8.000 evrov, Lekarne Maribor so poskrbele za donacijo termometrov, pomagajo še številna druga podjetja in posamezniki. 

 

 
 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta