Razstava Zveze Sonček gostuje v Mariboru: Vse roke ustvarjajo, tudi te, ki jih je prizadela cerebralna paraliza

Branka Bezjak Branka Bezjak
07.01.2024 08:00

S kulturnim programom so pospremili dogodek ob razstavi fotografij, ki bodo na hodniku TPC City ob prostorih osrednje enote Mariborske knjižnice, na ogled še do konca meseca

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pesmi Luke Prosnika je prebrala povezovalka dogodka Ana Rajšp Furman.
Sašo Bizjak

Ob 40. obletnici Zveze Sonček, ki je leta 2023 nastala na pobudo mariborskega, ljubljanskega in gorenjskega društva, so pripravili potujočo razstavo z naslovom Vse roke so pomembne - Moje in tvoje. Gre za fotografije rok oseb s cerebralno paralizo, ob njih pa zapisi pesmi teh oseb, sicer uporabnikov VDC Polž Maribor. Od začetka decembra je razstava v sodelovanju z Mariborsko knjižnico na ogled v prvem nadstropju TPC City, sedaj so jo pospremili še s posebnim dogodkom, na katerem so se predstavili ljudje s cerebralno paralizo.

"Soavtorji razstave so dali svoje roke za te fotografije in sami povedali, kaj jim pomenijo. Cerebralna paraliza velikokrat prizadene roke, zato jih težko uporabljajo, a kljub temu so ustvarjalni pri pisanju tekstov, pesmi... Preko kulture se lahko izrazijo drugače in tako tudi veliko več povedo," je na dogodku med drugim povedala Lidija Šestak Zorič, podpredsednica Zveze Sonček in predsednica Društva Sonček Maribor. Zbrane je pozdravil tudi direktor Mariborske knjižnice Klemen Brvar in izpostavil, da je knjižnica medgeneracijsko stičišče, s poudarkom na skupnostnem, vključujočem, zato radi gostijo tudi razstave kot je ta.

Plesna skupina Sonček dokazuje, da za ples ni ovir.
Sašo Bizjak

Mentorica skupine, ki je ustvarjala za razstavo, in soavtorica razstave Neja Blagovič je povedala, da so do zamisli prišli ob tem ko so najprej roke fotokopirali, potem si zamislili, da bi jih lahko fotografirali in razstavili. Uporabniki, ki imajo cerebralno paralizo, pa so napisali svoje misli in razmišljanja o rokah. "Ko opazuješ te roke, premalokrat opaziš, kaj vse lahko ustvarijo," je dodala.

"Moje roke so zverižene počasne in težko vodljive, a če je treba tudi nežne, hitre in marljive. Z njimi ne morem graditi hiše, lahko pa narišem lamo, kita ali čebelo, ki kak cvet obišče. Čeprav so včasih utrujene in zaspane imajo najrajši dotik mladega dekleta pa tudi poročene dame," je k fotografijo svojih rok zapisal Tomaž Lutarič.

Dogodek k razstavi so popestrili še s tremi pesmimi Luke Prosnika, ki jih je prebrala povezovalka dogodka Ana Rajšp Furman, z dvema pesmima se je predstavila Ina Konrad. Da ni ovir za ples, že dlje časa dokazuje Sončkova plesna skupina, ki je tudi tokrat navdušila s svojim nastopom.

razstava vse roke ustvarjajo moje in tvoje zveza sonček tpc city mariborska knjižnica
Branka Bezjak

Fotografije so bile naprej izobešene v Ljubljani, nato v Slovenj Gradcu, v Murski Soboti, na Ptuju in v Izoli. Do 31. januarja bodo na ogled še tej lokaciji v Mariboru. Z njimi želijo pri Zvezi Sonček doseči čim širši krog ljudi ter prispevati k ozaveščanju in razumevanju cerebralne paralize preko drugačne perspektive ter tako prispevati k sprejemanju vseh posameznikov v naši družbi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta