(REPORTAŽA) Rahljanje ukrepov: Ulice bolj polne, na terasah smeh

Miha Dajčman Miha Dajčman
05.05.2020 07:28

Blažji ukrepi vidni na ulicah mesta ter na obrazih gostincev in obrtnikov. "Je toti stol fraj?" je vprašal gost. "Ti samo šparaj," je bil solidaren, "zdaj bomo gostje delali seznam, kdaj bo kdo prišel"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Terase so oživele.
Andrej Petelinsek

Ponedeljek, 4. maj, bi bil ob sončnem vremenu in ob zmerno polnih ulicah Maribora čisto običajen 4. maj, a tokratni ni bil. Ljudje so se po sedmih tednih lahko odpravili v mesto - v lokale, frizerske salone, trgovine z oblačili in drugo neživilsko ponudbo. Maribor se je danes znova zdel pomladansko živahen. Vlada je z rahljanjem ukrepov omogočila gostincem, da na terasah svojih lokalov ljudem ponudijo storitve, ljudje so se lahko končno odpravili k frizerju in v trgovine, ki so bile do zdaj zaprte. V vseh gostinskih lokalih se sicer niso odločili za odprtje. Temu so botrovali različni razlogi - premajhni vrtovi, premalo prometa in preveč strogi ukrepi, da bi lahko opravljali dejavnost.
V Mariboru je vsaj v središču mesta večina gostincev toplo, sicer z maskami na obrazih, sprejela goste. Gostinci so si enotni - ne želijo biti tisti, ki bi povzročili poslabšanje zdravstvene situacije v Sloveniji, odprtje je bilo za preživetje mnogih nujno, ukrepe in navodila brez pomislekov upoštevajo tudi zavoljo svoje prihodnosti.
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1257243344784297984{/twitter}
{twitter}https://twitter.com/mihadajcman/status/1257276730391363584{/twitter}
Na Grajskem trgu v Mariboru je bilo dopoldne in v zgodnjih opoldanskih urah slišati klepet ljudi in živahnost otrok. Ljudje so v lokalih sedeli na predpisani razdalji, natakarji so nosili zaščitne maske, mize so razkuževali. Zakonca Janko in Marjeta Kranjc, upokojenca, sta sedela na Grajskem trgu in pila kavo: "Lepo je spet malo posedeti v mestu. Najprej sva mislila, da to ne bo izvedljivo v teh ukrepih, zdaj pa vidiva, da so se gostinci dobro pripravili."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta