Rokodelskih centri po Sloveniji (brezplačno) prirejali tabore za mlade. Kako je bilo v Slovenski Bistrici

Natalija Sinkovič
30.07.2023 04:40

Tudi v Centru domače in umetnostne obrti Slovenska Bistrica je bil tridnevni rokodelski tabor, na katerem so se mladi spoznavali s tradicionalnim lončarstvom in sodobno keramiko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delo z vretenom je zabavno in zahtevno hkrati, so ugotavljali mladi rokodelci.
CDUO

Devet mladih iz različnih krajev Slovenije, med njimi so bili tudi domačini, so polni pričakovanj že prvi dan rokodelskega počitniškega tabora začeli spoznavati glino in s pomočjo mentorice Kristine Čavničar preizkusili različne prostoročne tehnike oblikovanja. Z mentorico Karmen Zaletel Potočnik so najprej pripravili skice za izdelke, ki so si jih zamislili in jih želeli izdelali sami. Nato so za lončarskimi vreteni navdušeno ustvarili svoje prve vrtenine. Drugi dan so preživeli s tradicionalnim lončarjem Štefanom Zelkom z Goričkega, ki je eden od šestih tradicionalnih lončarjev, vpisanih v Register nesnovne kulturne dediščine. Mojster Zelko jim je razložil, kako se glina koplje, pripravlja in gnete, jim pokazal, kako izdela pütre, füjčke in sklede na lončarskem vretenu, ki ga sam poganja z nogo.

Ob mentoricah je udeležencem spretnosti oblikovanja gline in glino samo predstavljal mojster Štefan Zelko.
CDUO

Mladi lončarke in lončarji so se urili na vretenu, izdelali piščali v obliki ptičkov, mojster pa jim je pomagal pri ustvarjanju izdelkov. Opremljeni z novim znanjem o zakonitostih gline in tehnikah njene obdelave so mladi dodelali svoje keramične izdelke ter se preizkusili še v okraševanju in poslikavi. "Mladi so pokazali izredno veliko talenta, zagnanosti in idej za ustvarjanje z glino. Tudi izdelki, ki so jih ustvarili, so odlični. Ker tabor traja premalo časa, da bi se lahko izdelki primerno posušili, kar je treba, preden jih damo v peč, se bomo dogovorili, kdaj jih bodo prišli iskat, ko bodo popolnoma gotovi," je povedala Čavničarjeva.

V popoldnevih so se sprehajali po mestu in se osvežili s sladoledom, obiskali so tudi Graslov stolp in si ogledali razstavo Od tradicionalne do sodobne keramike – Zgodba o dvorihtniku, ki je del spremljevalnega programa UNICUM-a, najpomembnejše mednarodne razstave s področja sodobne umetniške keramike v Sloveniji. Ogledali pa so si tudi keramično skulpturo Pohorska legenda in se razmigali na fitnesu v bistriškem parku. Vsi so se strinjali, da je bilo prav posebno doživetje spanje na 114 let starem restavriranem kozolcu v Visolah pri Panorami glamping Visole. "Prvo noč smo malo težje zaspali, saj je bilo vse novo in nenavadno, zjutraj pa nas je zbudila kokoška, drugo noč smo zaspali veliko lažje in to je resnično doživetje, ki nam bo za zmeraj ostalo v spominu," so povedali mladi, ki so si med dežjem večer popestrili z glasbo in druženjem pod kozolcem. Odzivi mladih na tabor so bili tudi letos nasploh izrazito pozitivni. Bili so enotnega mnenja, da so se naučili veliko novega in da se bodo takih počitniških dejavnosti v prihodnje z veseljem ponovno udeležili.

Podobni tabori so potekali v vseh slovenskih rokodelskih centrih, sofinanciralo pa jih je ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, zato so bili za udeležence popolnoma brezplačni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta