Romi v Mariboru: Še vedno odrinjeni in izpostavljeni žaljivkam

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
07.08.2020 02:00

Romi so v primerjavi s pripadniki drugih narodov v Mariboru najmanj sprejeti in integrirani v vsakdanje življenje, še vedno so prisotni izjemno močni predsodki in stereotipi. A v primerjavi z desetletjem nazaj se vendarle kažejo tudi spremembe na bolje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V blokih v Preradovičevi ulici na Studencih živi veliko Romov. Še pred leti je bil tam velik problem sožitje romskih in drugih stanovalcev, zdaj je to večinoma vzpostavljeno.
Sašo Bizjak

Romi v Mariboru živijo zelo podobno kot drugi meščani, povsem drugače kot Romi na Dolenjskem, a vseeno nekako vzporedno, ločeno oziroma odmaknjeno od večinskega prebivalstva. V primerjavi s pripadniki drugih narodov so najmanj sprejeti in integrirani v vsakdanje življenje. V mestu jih prebiva od 2000 do 3500, še pred slabim desetletjem jih je bilo okoli 4000. Uradnih številk ni, zaradi predsodkov do Romov se nekateri raje opredelijo za (največkrat) Albance.
"Romska skupnost je zelo povezana, a so informacije zelo zaprtega tipa, krožijo le znotraj skupnosti in veliko je nepreverjenih, tudi napačnih. Določene stvari, ki so v večinski populaciji samoumevne, so pri Romih še težava: veliko jih denimo nima izbranega osebnega zdravnika, starši z otroki ne hodijo redno v specialistične ambulante ...," pravi Jana Bedrač, strokovna delavka društva Kralji ulice, ki izvaja skupnostne programe v blokih v Preradovičevi ulici na Studencih, kjer živi veliko Romov. Še pred leti je bil tam velik problem sožitje romskih in drugih stanovalcev, zdaj je to večinoma vzpostavljeno in tudi deložacij več ni.

Zakaj so večinoma brezposelni

Romska skupnost se je v Mariboru v zadnjih letih številčno zmanjšala, saj se jih je veliko izselilo - predvsem v Nemčijo, Francijo. Za odhod so se odločili predvsem Romi, ki izhajajo iz Prištine in Peći (ti so veliko bolj izobraženi in vključeni v družbo), ostali so večinoma Romi, ki izhajajo iz Mitrovice. V mestu se sicer to, da v njem živita dve "veji" Romov (ki se, mimogrede, skoraj ne družita), sploh ne ve. Kot se je tudi pozabilo, da so Romi v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja prišli v industrijski Maribor za boljšim življenjem in praviloma so bili tedaj zaposleni. Še bolj množično pa so v času nemirov na Kosovu v 90. letih od tam v Maribor pribežali k svojim sorodnikom. Ob zlomu industrije pa so mnogi delavci, tudi prej zaposleni Romi, ostali brez služb.

Andrej Petelinšek

"Potem si tudi ti s Kosova"

"Moj otrok hodi v drugi letnik srednje šole in ga učitelj vpraša, od kod je. Pove, da iz Maribora, saj se je tu rodil. Učitelj pa reče, od kod pa so tvoji starši, in mu pove, da s Kosova. Potem pa si ti tudi s Kosova, mu je rekel. Otrok je bil prizadet: pa tu se je rodil, ima slovensko državljanstvo! Misliš, da bo dobil službo, ko bo končal šolo? Po moje ne. Šola mu gre, če bi si želel študirati, bi bila vesela. Ampak če smo Romi, ostanemo Romi. Razlika vedno bo. Zdaj se tako trudi, na koncu pa ne bo imel nič od tega ...," je razlagala ena od udeleženk programa socialne aktivacije za romske ženske, ki so ga izvajali v združenju Epeka.

Sašo Bizjak

Še vedno močna tradicija

Tradicionalne vrednote so še zelo prisotne. Še vedno se zelo spoštuje starše, starejšega brata, ženska je podrejena, tašča ima pomembno vlogo. "Ženska skrbi za otroke, poseben odnos ima do moža, skrbeti mora za vse moževe sorodnike," vidi razmere Jana Bedrač. Romske ženske, udeleženke socialne aktivacije, svojo vlogo opišejo: "Če imaš rada moža, skrbiš zanj in za njegove sorodnike." ​

Ženske bolj samostojne, svobodne in ozaveščene

Tudi sicer se stroga tradicionalna pravila rahljajo. Koordinatorka za romska vprašanja na Centru za socialno delo Maribor Ljulje Grivec Beriša opaža, da se romski uporabniki bolje vključujejo v družbo, tudi bolje sprejemajo način življenja v socialnem okolju: "Mamice otrok pogosto tudi same pridejo po pomoč ali tudi informacije, ne spremljajo jih več toliko možje ali celo več sorodnikov. To pomeni, da so bolj samostojne, imajo več svobode in so bolj ozaveščene o svojih pravicah." Pred leti jih je bilo veliko brez urejenega statusa (na primer dovoljenja za bivanje, državljanstva), sedaj je tega veliko manj.

Andrej Petelinšek

Premiki pri izobraževanju

Velik premik je v zadnjem desetletju na področju izobraževanja Romov. "V preteklosti romski otroci pogosto niso bili vključeni v vrtec, manjkali so pri pouku v osnovnih šolah in zelo redko so zaključili osnovno šolo, kaj šele srednjo. Zdaj jih je veliko več vključenih v vrtec, manj manjkajo pri pouku v osnovni šoli, več je srednješolcev in več jih srednjo šolo tudi zaključi," pravi Ljulje Grivec Beriša. Nekateri ne obiskujejo le poklicne šole, temveč tudi srednje (na primer zdravstveno) in gimnazije. "Poznam uporabnice, ki so uspešno zaključile srednje šole in se vpisale na fakultete," dodaja Ljulje Grivec Beriša.

Mlajše generacije imajo drugačen odnos

A povsod ni tako. Romski otroci so še marsikje odrinjeni, izpostavljeni zbadljivkam, zmerljivkam, neumestnim vprašanjem, stereotipom. "Med šolami so razlike. Otroci radi hodijo na OŠ Janka Padežnika, tudi v šoli centra za sluh in govor se dobro počutijo, z mnogih drugih šol pa imamo žal zelo drugačne izkušnje," pravi Jana Bedrač.
"Tudi moj otrok ni hotel hoditi v šolo, ker so mu govorili, da je cigan, da zgleda kot 'indijanc', da nima kulture ... Zahtevala sem sestanek in ga hotela izpisati; premislila sem se, ko so mi dali besedo, da se to ne bo več zgodilo," pravi Bahrie Krasniqi, romska pomočnica pri Kraljih ulice. Zgovorno je tudi njeno grenko opažanje: "Ko so bili vsi sošolci skupaj, je bila moja vedno posebej."

Samozaposleni Romi se ukvarjajo (tudi) s prodajo oblačil na kramarskem sejmu.
Igor Napast

Interes zaradi socialnih transferjev

Uspešnejše šolanje romskih otrok na osnovnošolski ravni se že pozna na osnovni šoli za odrasle. "Delež romskih udeležencev je v zadnjem desetletju bistveno upadel, od 64 odstotkov v šolskem letu 2007/08 na 44 odstotkov v 2018/19, kljub temu pa Romi še vedno predstavljajo najvišji delež vseh udeležencev," pravi Irena Urankar, direktorica Andragoškega zavoda Maribor. Med udeleženci je vedno tudi nekaj romskih osipnikov iz rednih osnovnih šol, običajno jim manjka 8., 9. razred. Običajno v 7. razredu popustijo, in če prej ponavljajo razred, so prestari ali pa jih je sram hoditi v šolo z mlajšimi in po nekaj letih pridejo v osnovno šolo za odrasle. A je večinoma ne obiskujejo redno, ugotavljajo na AZM. Kot tudi to, da je v celi populaciji še kar velik delež tistih, ki OŠ nimajo končane, a za izobraževanje niso motivirani in jim vpis pomeni zgolj sredstvo za črpanje socialnih transferjev.

Andrej Petelinšek

Do službe le s poznanstvom

Dejstvo je, da Rom težko najde zaposlitev. "Razen če kdo koga pozna, da ga zaposli," pravi Zamir Bajto in doda, da si ne želijo biti na socialnih pomočeh, a jim na koncu ne preostane drugega. In doda: "Vsi Romi, ki so se izselili v Nemčijo, delajo. Tu pri nas pa so bili leta in leta na zavodu in so jemali socialne pomoči. V Slovenijo prihajajo zaradi nostalgije, sicer pa sploh ne razmišljajo o vrnitvi."
Povsem črna slika sicer ni - trend zaposlovanja romskih uporabnikov se z vsakim letom viša, ocenjuje Ljulje Grivec Beriša: "Od leta 2015 vem za 13 romskih uporabnikov, ki so se zaposlili in imajo redno zaposlitev za osem ur." A delež zaposlenih Romov je majhen. "Le kakih 20 odstotkov Romov je zaposlenih. Večinoma v okviru državnih institucij, preko javnih del ali pa kot romski pomočniki, tudi v Snagi in Nigradu dobijo službo. Nekateri imajo svoje podjetje - ukvarjajo se v glavnem s trgovino, prodajo oblačil in drugega na boljših sejmih. Večina pa jih prejema socialno pomoč," pravi Fatmir Bečiri iz društva Romano Pralipe.

Romi bi radi delali

​Bečiri sliši govorice, da Romi nočejo delati. "To ni res - Romi bi radi delali, še posebno mladi, ki končajo šole, a službe ne dobijo. Nekateri mladi gredo v tujino - tam delajo. Zakaj tam delajo, tu pa ne? Ker pri nas Rom zelo težko dobi službo. Če je ne dobi in ima toliko otrok, mora vzeti socialno pomoč," pravi.
​Toda nekateri se pripeljejo po pomoč na Rdeči križ z zelo dobrimi avtomobili, veliko zgražanja je nad tem? "Med nami so uspešni ljudje, ki vozijo dobre avte. Toda ti ne dobivajo socialne pomoči, ampak imajo svoje podjetje. Lahko se zgodi, da s svojim avtom delajo usluge tistim, ki gredo na Rdeči križ po pakete. Ker če socialna ugotovi, da imaš dober avto, nisi več upravičen do socialne pomoči," odgovarja Bečiri.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta