Sanitarije za brezdomce pod Glavnim mostom zaprli

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
30.04.2020 01:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Javne sanitarije so uporabljali le naključni mimoidoči.
Andrej Petelinšek

Društvo Kralji ulice je prekinilo dežurstvo pred javnimi sanitarijami pod Glavnim mostom na Lentu, ki so jih odprli za brezdomce, da bi jim v času koronaukrepov omogočili tudi dostop do tekoče vode. "Informacija ni prišla do naše ciljne skupine ljudi, torej oseb, ki so brez doma in dostopa do tekoče vode, kljub našemu terenskemu delu in mreženju," pravi Jana Bedrač, vodja mariborskih Kraljev ulice, in dodaja, da to ne pomeni, da tako imenovanih uličnih brezdomcev v Mariboru ni. "So, a so v času korone poniknili drugam. Tisti, ki so, pa so očitno koristili druge možnosti, kjer se jim ob obisku sanitarij ni bilo treba tako očitno pokazati, ampak so lahko ostali mnogo bolj neopazni kot pa tu, kjer smo strokovne delavke pred sanitarijami dežurale." Tako so po dveh tednih, kar so javne sanitarije uporabljali le naključni mimoidoči, ni pa bilo tistih, zaradi katerih so ga odprli, akcijo ustavili.
"V Mariboru je dobro poskrbljeno za brezdomce v zavetiščih, ki so zaprtega tipa. Vendar pa vsi brezdomci ne zmorejo ali ne želijo te nastanitve oziroma obravnave in ti ljudje dejansko potrebujejo dnevni center oziroma zavetišče odprtega tipa," pravi Jana Bedrač in si želi, da bi se po koncu epidemije na občini začeli pogovarjati tudi o tem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta