Simbolična akcija mariborske občine: Prebarvali so tudi nekaj kljukastih križev

Branka Bezjak Branka Bezjak
29.04.2020 17:55

Čistilna akcija je bila priložnost za vsaj simbolični začetek širše in dolgotrajnejše akcije odstranjevanja neustreznih grafitov in drugih poslikav v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavec Snage je prepleskal nekaj kljukastih križev in keltski križ pri stopnišču podhoda pri tržnici Tabor.
Sašo Bizjak

Tudi Mestna občina Maribor se je pridružila akciji čiščenja okolja, h kateri so pozvali v Združenju mestnih občin Slovenije. Le da je bilo v Mariboru bolj kot pobiranje smeti v ospredju odstranjevanje grafitov s sovražno vsebino. Soboten odziv mestnega vodstva, ki je poskrbelo, da je bil v Pekarni prebarvan napis in grafit s podobo premierja Janeza Janše, je namreč sprožil pozive, naj občina odstrani tudi druge sporne grafite po mestu. Čistilna akcija je bila tako prva priložnost za vsaj simbolični začetek širše in dolgotrajnejše akcije odstranjevanja neustreznih grafitov in drugih poslikav v mestu.

Ozaveščanje in premišljeno odstranjevanje

V sodelovanju z javnim podjetjem Snaga je občina za zdaj prebarvala zgolj napise z neprimerno vsebino na klopcah na Trgu generala Maistra ter del stene pri enem od stopnišč v podhodu pri tržnici Tabor, kjer so bili narisani kljukasti križi in keltski križ. Hodniki tega podhoda so sicer v celoti pografitirani, porisani in popisani. Neva Pipan iz kabineta mariborskega župana se je strinjala, da je to zgolj kaplja v morje, nekakšen simbolični začetek ozaveščanja in skrbi za to, da je v mestu takšnih vsebin čim manj, tudi na zasebnih površinah. "Zavedamo se, da so grafiti, napisi živa stvar, zato lahko samo s sodelovanjem zasebnih lastnikov, nevladnih organizacij, posameznikov, ki se s tem ukvarjajo, in drugih, ki so poznavalci tega področja, na dolgi rok nekaj tudi dosežemo," je izpostavila Pipanova.

Sašo Bizjak

Užaljenost je treba preseči

Kulturna producentka Tanja Cvitko, dobra poznavalka mestnih grafitov, je vesela pobude občine in simbolične akcije. "S tem so pokazali, da resno mislijo z odstranjevanjem neprimernih grafitov. Prvič v zadnjih 15 letih se želi občina tega tudi sistematično lotiti, ima vizijo. Upam, da se bodo nevladne organizacije odzvale na to ponujeno roko. Mislim, da je treba užaljenost, do katere je prišlo ob prepleskanju grafita v Pekarni, preseči in delati naprej skupaj z dobrimi nameni," še pravi.

V zakonodaji bi morala biti vsaka uporaba nacističnih ali fašističnih simbolov absolutno prepovedana, je zapisano v pobudi za oceno ustavnosti 297. člena kazenskega zakonika.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta