Skate park pod Športne objekte Maribor

Andreja Kutin Lednik
08.10.2019 16:35

Še zadnja poliranja, uporabno dovoljenje in Maribor bo dobil največji in najboljši skate park v Sloveniji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nove krivine skate parka v Novi vasi so dobro prevozne. Foto Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Bilo je sicer nekaj zapletov, malo zaradi slabega vremena ravno v času betonskih opravil, malo zaradi nepoznavanja tovrstnih gradbenih konstrukcij. Vendarle gre za površine, ki morajo biti dovolj prijazne majhnim koleščkom, na katerih deske včasih pridobijo neverjetno hitrost in z njimi seveda tudi njihovi lastniki. In ne gre za navadno betonsko ploščad ali zgradbo, gradnja takšnega poligona zahteva precej specialna znanja. A po prvih preizkusih so nove krivine skate parka, ki je nadomestil stari, mestoma nevarni skate park v Novi vasi, dobro "prevozne".

Andrej Petelinšek

Za začetek državno prvenstvo

"Maribor dobiva največji in najboljši skate park v Sloveniji," pravi Iztok Šumatič, prvi generator iniciative Maribor za sk8park in predsednik Slovenske rolkarske zveze, ki že načrtuje prvi dogodek na novem objektu. Če bo park pravočasno pripravljen in odprtje odobreno, bo tam slovensko državno prvenstvo v skejtanju 19. oktobra.
​Če uporabno dovoljenje ne bo izdano pravočasno, bo dogodek v Novi Gorici. Vsekakor pa Maribor dobiva ne le športno infrastrukturo, ampak tudi prostor za druženje, kreativnost in rekreacijo, nekakšno središče urbanega športa, ki pripada vsakemu mestu. Tudi objekt ob skate parku ni profiten, tam ne bo gostinskega lokala, ampak bo to društveni prostor.

Objekt ob skate parku ne bo gostinski lokal, ampak bo to društveni prostor.
Andrej Petelinšek

Evropsko sofinanciranje "v pridobivanju"

"Otvoritev je predvidena za oktober, točen datum bo znan, ko dobimo uporabno dovoljenje," o datumu otvoritve pravijo na Mestni občini Maribor. Tudi upravljavec je znan: "Skate park predstavlja javni športni objekt, zato bo skladno z veljavno področno zakonodajo upravljavec objekta javni zavod Športni objekti Maribor."
Vrednost investicije je 664 tisoč evrov, končna cena bo znana po obračunu končne situacije, pravijo na občini. Spomnimo: v lanskem predvolilnem času je prejšnja županska garnitura sprožila gradnjo parka, še preden so bila dokončno pridobljena sredstva zanjo. Sedaj so sofinancerska evropska sredstva iz mehanizma CTN, ki znašajo 80 odstotkov celotne investicije, "v pridobivanju", pravijo na občini in dodajajo: "Pogodba o sofinanciranju sicer še ni podpisana, vendar je s sklepom Združenja mestnih občin Slovenije in ministrstva za okolje in prostor sofinanciranje zagotovljeno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta