Slaba banka: Zakaj za nepremičnine v Mariboru ne najdejo kupcev

Barbara Bradač Barbara Bradač
28.07.2020 02:00

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) se na mariborskem nepremičninskem trgu pojavlja kot prodajalec in kupec. Že nekaj let neuspešno prodajajo kar nekaj nepremičnin, obenem pa so kupili proizvodno-skladiščne objekte nekdanjega MTT-ja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
DUTB je Centrum kupil leta 2017 iz stečaja MTB​ za 1,7 milijona evrov.
Sašo Bizjak

Konec lanskega leta je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) odkupila proizvodno-skladiščne objekte nekdanjega MTT-ja. Za štiri parcele velikosti okrog 28 tisoč kvadratnih metrov je plačala slabih 1,5 milijona evrov. Stečajni upravitelj MTT Tekstila Milorad Vidović je sicer DUTB skušal prepričati, da kupi celoten kompleks nepremičnin v Melju, ki je v Ulici kraljeviča Marka obsegal 19 parcel in 14 stavb s površino zemljišča dobrih 44 tisoč kvadratnih metrov, a neuspešno.
​Slaba banka je bila na vseh parcelah razen ene hipotekarna upnica oziroma je imela ločitveno pravico. "Verjetno so presodili, da bodo, če bodo prodajali sami, iztržili boljšo kupnino," ocenjuje Vidović. V stečajnem postopku se premoženje prej ali slej mora prodati, na koncu lahko tudi po zelo nizki ceni. Da želijo zaščititi vrednost zastavljenega premoženja in maksimizirati njegovo vrednost, kar je cilj upravljanja nepremičnin, so pojasnili v DUTB, ki sedaj ta proizvodno-skladiščni objekt v Melju prodaja za 2,1 milijona evrov.

Zbirajo ponudbe za pohorske hotele in Centrum

Slaba banka se tudi sicer na mariborskem nepremičninskem trgu pojavlja kot kupec in prodajalec. Leta 2017 je iz stečaja gradbinca MTB kupila nedokončani poslovno-stanovanjski objekt Centrum v Maribor​u za 1,7 milijona evrov, zdaj ga že nekaj časa prodaja. Pri zadnjem razpisu so rok za zbiranje zavezujočih ponudb podaljšali do 31. julija. Objekt je v tretji gradbeni fazi, torej pod streho, a brez oken, vrat, izolacije, estrihov in inštalacij. Ima pet nadstropij in mansardo, v kleti so tri garažne etaže. Je pa že zelo dotrajan in potreben temeljite sanacije. Kupiti je mogoče 81-odsotni delež nepremičnine, ki je v lasti DUTB, in terjatve do dolžnika, ki so zavarovane s preostalim 19-odstotnim deležem nepremičnine. Cena? Po dogovoru. V DUTB so pojasnili, da so rok za zbiranje ponudb podaljšali, saj želijo kljub počitnicam pridobiti čim več kakovostnih ponudb.

Informativna neto prodajna cena za hotel Arena je 2,9 milijona evrov.
Sašo Bizjak
Centrum
Sašo Bizjak

Prodali industrijski kompleks v Einspielerjevi ulici​

DUTB še vedno prodaja tudi poslovno-trgovsko stavbo na Trgu Leona Štuklja, ki je bila zgrajena leta 1970 kot trgovska hiša, v njej posloval Merkur, po obsežni rekonstrukciji, nadzidavi in dozidavi objekta je v njej poslovala Probanka. Ta objekt se je pred časom omenjal kot možna lokacija za preselitev mariborske upravne enote. Prodajajo ga za 6,5 milijona evrov.

Zgradba nekdanjega MTT-ja v Melju
Andrej Petelinšek

V Mariboru pospešena stanovanjska gradnja

V slabi banki poudarjajo, da prodaja privlačnih nepremičnin teče hitro, a je novega dotoka na mariborski trg pač malo. "Povečano povpraševanje po novih stanovanjih je opazneje spodbudilo novogradnje v mariborski občini šele v letu 2018 in lani so začela na trg prihajati prva nova stanovanja iz manjših projektov, opaznejše povečanje ponudbe novih stanovanj pa je, glede na načrtovano gradnjo, pričakovati v naslednjih treh letih," so zapisali na spletni strani. Trenutno je v Mariboru pospešena stanovanjska gradnja. Povpraševanje po novih stanovanjih presega ponudbo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta