Slavnostna obeležitev univerzitetne akreditacije Alma Mater Europaea: Častna doktorata in nova globalna mirovna pobuda

Barbara Bradač Barbara Bradač
15.10.2024 15:53

Akademika prof. dr. Vinko Dolenc in Garry Jacobs bosta prejela častna doktorata. Razprava tudi o uporabi umetne inteligence za mir in razvoj globalne mirovne pobude.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ludvik Toplak 
Andrej Petelinšek

Univerza Alma Mater Europaea bo 22. oktobra 2024 v Kazinski dvorani SNG Maribor slavnostno obeležila svojo novo univerzitetno akreditacijo, ki jo je letos potrdila Nacionalna agencija Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS). Alma Mater, ustanovljena pred 15 leti na pobudo podonavske rektorske konference, je s tem uradno postala univerza. Ob tej priložnosti bodo podelili dva častna doktorata izjemnima posameznikoma: akademiku prof. dr. Vinku Dolencu za dosežke na področju nevroznanosti in nevrokirurgije ter akademiku Garryju Jacobsu za prispevek k delu za mir, enakopravnost in razvoj humanizma.

Vinko Dolenc
Tomaž Skale

Dogodek bo zaznamovan tudi s srečanjem vodstev Svetovne akademije znanosti in umetnosti ter Evropske akademije znanosti in umetnosti, kjer bodo podpisali deklaracijo za mir. Prof. dr. Ludvik Toplak je poudaril pomen razprav o možnostih umetne inteligence za mir in človekovo varnost. ​V svetu, kjer tradicionalne rešitve ne zadostujejo, nova globalna mirovna pobuda stremi k uporabi umetne inteligence v mirovne namene in preprečevanju njene zlorabe v vojaške in destruktivne cilje. "Osnovno vprašanje je, kako umetno inteligenco dati v službo miru in razvoja ter preprečiti njeno zlorabo za vojno in razkroj," je med drugim povedal dr. Toplak. Pobuda vključuje mednarodne izmenjave in sodelovanja, ter izobraževalne strategije, kot so seminarji in delavnice, za spodbujanje trajnostnega miru.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta