Slovenijo so preplavili rumeni baloni

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
29.08.2019 13:53

Rutke, kresničke in rumeni biorazgradljivi baloni. Da, uganili ste. Tu sta prvi šolski dan in teden. Z njima pa tudi precej več otrok na cesti. Povečani pazljivost in strpnost voznikov sta zato nujni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Začetek septembra že tradicionalno zahteva še večjo pazljivost vseh udeležencev v prometu. Otroci se učijo paziti na avtomobile, motorje, kolesa in druga vozila, vozniki le-teh pa paziti na otroke in morebitne policijske »zasede« v bližini šol in vrtcev.

Otroci so v podrejenem položaju, zato pazimo nanje

Otroci spadajo med najbolj ranljive udeležence v prometu, saj v promet vstopajo s svojimi (omejenimi) razvojnimi značilnostmi. Težko predvidijo nevarne situacije, ki lahko pripeljejo do napak v njihovem ravnanju in so posledično bolj ogroženi. Ker so manjši, imajo ožje vidno polje kot odrasli, zato pozneje opazijo vozila, ki se jim pripeljejo z leve ali desne. Obenem tudi težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila ter ne znajo dobro presoditi hitrosti vozil in razdalj. Prepričani so, da jih voznik vidi, če oni vidijo vozilo, in mislijo, da se lahko ustavi tako hitro, kot se sami. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato moramo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce.

Varno v šolo – z rumeno barvo

Na Agenciji za varnost prometa (AVP) so se letos odločili, da bodo za večjo vidnost in posledično varnost otrok na poti v šolo, poskrbeli s posebno akcijo s sloganom #VarnoVŠolo. Njen osrednji simbol so rumeni biorazgradljivi baloni, ki voznike opozarjajo na prisotnost otrok ob in na cesti.

Arhiv Naročnika

Previdno ob in po šolskih poteh - preverite jih na spletu

Agencija za varnost prometa letos nadaljuje z uspešno prakso, ki jo je v sodelovanju z Zvezo šoferjev in avtomehanikov Slovenije uvedla lani, to je varovanjem otrok na šolskih poteh v prvem tednu po poletnih šolskih počitnicah. Še naprej bodo izvajali strokovne presoje varnosti cest s pomočjo licenciranih presojevalcev cest na najbolj izpostavljenih mestih na šolskih poteh, ki morajo biti varne skozi celo leto.

Letos manj nesreč z otroki in mladostniki

Letošnje leto se je (do sedaj) po številu otrok, udeleženih v prometnih nesreč, pokazalo za boljše od lanskega. Od začetka leta do 31. julija 2019 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 269 otrok, starih do vključno 14 let, kar predstavlja 16-odstotno izboljšanje glede na lansko primerljivo obdobje. Od tega je bilo 73 povzročiteljev prometnih nesreč, dva manj kot lani. Statistika je letos med otroki zabeležila eno smrtno žrtev, šlo je za kolesarja. 17 je bilo hudo telesno poškodovanih (enako kot lani), se je pa malenkost povečalo število lažje poškodovanih (na 208 iz 192). Med mladostniki jih je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 167 (183), med njimi je bilo 74 povzročiteljev nesreče. V tej starostni skupini se je, enako kot lani, smrtno ponesrečil en udeleženec (kot pešec), 9 (14) je bilo hudo poškodovanih, 113 (129) pa lažje poškodovanih.
Seveda ne bo odveč nasvet, da naj bodo odrasli vedno zgled otrokom. To pomeni, da se vozimo in v prometu vselej obnašamo odgovorno, smo pozorni in pripravljeni – in to ne le prvi šolski dan, temveč prav vse dni v letu!

Arhiv Naročnika
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.