Slovensko-kitajski odnosi: Zaplete se lahko pri Huaweiju

Uroš Esih Uroš Esih
15.12.2019 18:49

Kitajski zunanji minister je slovenskemu državnemu vrhu govoril o nujnosti graditve odprtega gospodarstva. Test bo (ne)oviranje Huaweija pri vstopanju na slovenski trg na področju tehnologije 5G.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zunanjega ministra Wang Yija in delegacijo azijske velesile je sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor.
Robert Balen

Da je bil sobotni obisk kitajskega zunanjega ministra Wang Yija v Sloveniji pomemben (za Slovenijo), govori dejstvo, da ga je sprejel celotni državni vrh, poleg gostitelja, zunanjega ministra Mira Cerarja, še predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Marjan Šarec in predsednik državnega zbora Dejan Židan. Obisk je v prvi vrsti služil krepitvi političnega dialoga med državama, krepitvi političnih in gospodarskih odnosov, predvsem pa iskanju novih priložnosti za sodelovanje na različnih področjih, od katerih je najpomembnejše uvajanje novih telekomunikacijskih tehnologij, kjer imajo kitajska podjetja tehnološki primat nad preostalim svetom.

Kitajskega zunanjega ministra je sprejel tudi predsednik vlade Marjan Šarec.
Robert Balen

Cerar za kitajske investicije v Luki Koper

Slovenija in Kitajska sodelujeta v različnih multilateralnih povezavah, sedem let že v okviru kitajske Pobude 17+1, ki predstavlja gospodarsko in druge oblike sodelovanja Kitajske z državami Srednje in Vzhodne Evrope, državi sodelujeta v formatu EU-Kitajska in ASEM, prihodnjemu sodelovanju pa je namenjena pobuda En pas, ena cesta (OBOR). "Slovenija si bo prizadevala, da bo Luka Koper v pobudi En pas, ena cesta dobila pomembno vlogo," je po srečanju povedal Cerar in dodal, da je Luka Koper ena najbližjih vstopnih točk za kitajska podjetja v države Srednje in Vzhodne Evrope.

Glede Huaweija Slovenija pogleduje proti Bruslju

Wang je na drugi strani poudaril, da morata državi v času, ko svet doživlja velike spremembe, še naprej braniti multilateralizem in graditi odprto gospodarstvo.​ Odprtost slovenskega gospodarstva bo namreč na preizkušnji, ko bo Slovenija naslednje leto sprejemala odločitve o tem, ali dopustiti kitajskemu telekomunikacijskemu gigantu Huawei, da pod enakimi pogoji kot zahodna in druga podjetja nastopa na razpisih pri izgradnji telekomunikacijskega omrežja 5G. Kajti ZDA poskušajo prodor kitajskega podjetja na evropski trg omejiti s podpisovanjem tako imenovanih memorandumov za razvoj varnih 5G-omrežij, ki jih ZDA podpisujejo predvsem s tesnimi zaveznicami predvsem v tako imenovani novi EU. Omenjeni sporazum, katerega namen je zaščita pred uporabo kitajske telekomunikacijske opreme, so ZDA doslej podpisale s Poljsko, Estonijo in Romunijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta