Slovo od Plečnikove kapele na Ljubljanski, prihaja garažna hiša

Igor Selan Igor Selan
26.02.2020 07:11

Mariborski jezuiti so kapelo v Ljubljanski ulici 13 prodali družbi Best in parking, upravljavcu garažnih hiš pri UKC; kaj bo s Plečnikovo notranjostjo kapele, še ni točno znano.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Namesto Kapele Jezusovega Srca bo na Ljubljanski ulici še ena garažna hiša. Jezuiti so kapelo namreč prodali.
Igor Napast

Mariborski jezuiti so se včeraj zvečer z zahvalno mašo poslovili od kapele v Ljubljanski ulici 13, neposredno ob novem podvozu pod železniško progo. Jezuiti namreč kapelo, katere notranjost je uredil znameniti slovenski arhitekt Jože Plečnik in je njegovo edino delo v Mariboru, zapuščajo, predvidoma do konca leta. Kapelo in zemljišče so prodali podjetju Best in parking, ki upravlja garažni hiši ob UKC Maribor in ki namerava tam zgraditi še eno garažno hišo.

Igor Napast

Iščejo nadomestno lokacijo

Prav zaradi neznank v povezavi s Plečnikovo zapuščino se je v javnosti v zadnjem času dvignilo precej prahu. Iz zavoda za varstvo kulturne dediščine sicer sporočajo, da je notranjost kapele, ki jo je uredil Plečnik, zaščitena, a nekatera vprašanja vendarle ostajajo odprta: "Čeprav Mestna občina Maribor še vedno ni sprejela občinskega prostorskega načrta, prav tako pa še ni sprejela niti novega odloka o kulturnih spomenikih, smo že leta 2013 dosegli, da je v občinskem podrobnem prostorskem načrtu zapisano, da je Plečnikovo kapelo (notranjo opremo) pred rušitvijo treba prestaviti. Investitor te prestavitve ne želi zagotoviti, zato sedaj skupaj iščemo nadomestno ustrezno lokacijo v Mariboru. Morate pa vedeti, da je zadeva precej velika, dimenzije so pet krat petindvajset metrov," pravi direktor zavoda Srečko Štajnbaher.

Odprta za javnost

Da zadevo skrbno spremljajo, saj je občini v interesu, da se edino Plečnikovo delo v Mariboru tukaj tudi ohrani, je že minuli teden na seji mestnega sveta povedal podžupan Gregor Reichenberg: "Bi pa vsekakor radi, da kapela ostane odprta za javnost in se primerno prezentira. Skrbi nas, da bi zadevo skušali začasno prestaviti v kakšno skladišče, saj bi se potem kaj hitro zgodilo, da od tam poti več ne bi našla." V okolico kapelice so bila ob izgradnji podvoza vložena tudi občinska sredstva.
Da so ena od možnih novih lokacij tudi prostori Škofijske gimnazije Maribor, pa pravi predstojnik mariborskih jezuitov Marjan Kokalj. "Tam bi lahko ohranila liturgično funkcijo, na ogled pa bi bila tudi drugim obiskovalcem. Se pa o tem šele dogovarjamo. Vsekakor upamo na za vse sprejemljivo rešitev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta