Slovo od Zlate lisice na Pohorju: "Verjetnost, da se vrne, je enaka nič. Bilo je fajn, dokler je bilo"

Barbara Bradač Barbara Bradač
06.01.2024 12:50

Na Trikotni jasi se je zbrala ekipa, ki je leta pripravljala snežno podlago tekmovalne proge na Pohorju in se od tekmovanja poslovila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V slovo prižgana sveča na enem od smučišč v tujini.
Barbara Bradač

Ob začetku prvega teka veleslaloma tekmovanja za Zlato lisico, ki letos že peto leto zapored poteka v Kranjski Gori, se je na Trikotni jasi zbrala ekipa, ki je leta pripravljala snežno podlago tekmovalne proge na Pohorju. Pohorska strmina se je danes zjutraj kopala v megli, dežju, snega pa ni bilo niti za prgrišče. Kot novinarka sem se želela pridružiti delavcem s Pohorja, teptalcem, zasneževalcem, a nisem bila zaželena, saj da gre za zasebno slovo od Zlate lisice.

Barbara Bradač
Priprava in zalivanje proge leta 2019.
Andrej Petelinsek

Noben posameznik se ni želel pomensko izpostaviti, pač pa so ekipno povedali, da gre za zasebno druženje, ki je bilo običajno v času tekme. "Gre za druženje in gre za slovo ekipe, ki je nekaj naredila na Zlati lisici. Vse smo delali, od priprave snega, preparacije, do postavljanja kolov. Že lani je bilo jasno, tudi iz strani Fis, da je konec. Verjetnost, da se Zlata lisica vrne na Pohorje, je enaka nič.  Maribor je zaspal, Pohorje je zaspalo, tehnološko smo zaostali. Smo daleč za ski centri, ki se potegujejo za organizacijo tekem tega ranga. Tudi pristop, kot je v Mariboru, ni dober. Zaspalo je vse. Župan je neke stvari obljubljal, ampak se ni zgodilo. Tisto, kar pa se je, pa ni primerno. Poglejte le 50 let staro sedežnico Radvanje. Odnos in razmišljanje Marproma se kaže tudi v tem, kar se je zgodilo z reflektoji. Drogovi so stari, en je padel, pa so celo linijo podrli, da je mir, namesto da bi nove postavili. Tako ne gre. Dejstvo je, da je slab pristop Marproma in občine, ki je lastnik," je v skupni izjavi povedala ekipa. 

Priprave na Zlato lisico leta 2017.
Sašo Bizjak

Ki pa je realna glede sedanjih vremenskih razmer na Pohorju, ki so daleč od nekdanjih mrzlih snežnih zim. Tako tudi dvomijo, da bi ob najsodobnejši infrastrukturi in napravah uspeli premagati naravo: ​"Tudi če bi se selili na Jonatan, uredili zasneževanje, še eno sedežnico in vmesno postajo, potem bi imelo vse skupaj nek smisel in potem bi mogoče tudi v teh vremenskih pogojih kaj uspeli izpeljati. Ampak takšnega investitorja ni." In zaključijo: "Treba si je priznati, da je bilo fajn, dokler je bilo, zdaj pa gremo naprej v nove druge izzive."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta