Snaga Maribor: Delavcem višje plače, vodje na cesto?

Igor Selan Igor Selan
25.07.2019 16:57

O tem, kakšno je stanje v mariborski družbi za ravnanje z odpadki, smo se pogovarjali z Alanom Percem, ki družbo vodi en mesec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Začasni direktor Snage Alan Perc opozarja, da bodo morali cene, če se bo odlaganje napačnih odpadkov na ekološke otoke dogajalo s tako intenziteto kot v zadnjem času, znova dvigniti že septembra.
Igor Napast

Snaga Maribor je lani zabredla v rdeče številke, poslovno leto je končala s kar 1,2 milijona evrov izgube. To in domnevno slabo vodenje investicije v sortirnico je sredi junija, po več mesecev trajajočem pritisku županstva, z direktorskega stolčka odneslo Cveta Žalika, vodenje družbe pa je začasno prevzel direktor Energetike Alan Perc. "Zdaj, po mesecu dni, je že malo lažje, na začetku je namreč izgledalo precej hudo. Dokumentacije za zadnje obdobje namreč ni bilo prav veliko na razpolago, a na srečo več še iz časa prejšnjih direktorjev. Je pa res, da sva z Žalikom naredila precej korektno primopredajo," pravi Perc.

Povišanje cen se napoveduje tudi okoliškim občinam

Glavni razlog za izgubo Snage naj bi bile prenizke cene ravnanja z odpadki. Kot je znano, so se te s 1. majem v Mariboru povišale prvič po novembru 2006, in to za kar 38 odstotkov, na dobrih 14 evrov za odvoz 120-litrske posode. Kljub temu bo Snaga tudi letošnje leto najbrž končala v rdečih številkah. Za zagotovitev normalnega poslovanja do konca leta bo zato predvidoma najela 1,6 milijona evrov likvidnostnega kredita. Zanj se dogovarjajo z Novo KBM in Sparkasse, ki kreditirata tudi sortirnico.

Izgubo morajo pokriti lastniki

Kako bo Snaga pokrila izgubo iz let 2018 in 2019, za zdaj ni znano. "Lastniki imajo vedno možnost podjetje dokapitalizirati. Glede na finančno stanje mariborske občine kot največje lastnice je to sicer težko pričakovati, zagotovo pa bo treba prihodnje leto najti neko rešitev. Najverjetneje jeseni, še pred pripravo rebalansa proračuna za 2020, bo treba sesti za mizo in najti rešitev. Dejstvo je, da je minus nastal zaradi prenizke cene ravnanja z odpadki in tudi državna metodologija določanja cen pravi, da morajo izgubo, če lokalne skupnosti cen ne zavrnejo upravičeno, pokriti lastniki. Zavrnitev cen iz zgolj političnih razlogov zagotovo ni upravičen razlog," pravi Perc.

Alan Perc kot začasni direktor Snage ne prejema nobenega dodatnega plačila.
Igor Napast

Svetovalci in vodje področij bi lahko ostali brez službe

Začasni direktor Perc je v prvem mesecu pripravil tudi reorganizacijo, ta bo začela veljati 1. avgusta. V skladu z njo v Snagi ukinjajo delovna mesta vodij področij in svetovalcev direktorjev. "En nivo vodenja ukinjamo popolnoma, zdi se mi nesmiselno imeti vmesne vodje. Gre za štiri ljudi, ki so dejansko poleg direktorja vodili to podjetje. S tem bomo optimizirali poslovanje, tako da se bo točno vedelo, kaj kdo dela. Se pa zdaj dogovarjamo, kako zadevo rešiti, v preteklosti so se namreč vse takšne zadeve v Snagi končale na sodišču, odprtih tožb je še danes kar nekaj. Nekateri bodo morda tudi ostali, a v drugi vlogi in z nižjo plačo, če bodo seveda to želeli. Dogovor s sindikatom in svetom delavcev smo dosegli soglasno," pravi Perc.

Zaposlili bodo do 45 delavcev

Bodo pa v Snagi dvignili plače zaposlenim z najnižjimi prihodki. Od 230 delavcev bodo 99-im, ki ne prejemajo niti minimalne plače, s 1. avgustom osnovne plače dvignili za dva razreda. Ob tem bodo zaposlenim v sortirnici priznali tudi dodatek za težke pogoje za delo, do konca leta pa bodo postopoma zaposlili tudi 30 od 45 delavcev, ki zdaj v podjetju delajo preko kadrovske agencije Adecco.

Izplen sortirnice devetkrat manjši od pričakovanega

Sredi junija pa v Snagi ni bilo le menjave direktorja, ampak je poteklo tudi začasno obratovanje sortirnice. Izvajalec, družba Kostak, je trenutno v fazi pridobivanja uporabnega dovoljenja, ob tem pa Snaga želi še spremeniti okoljevarstveno dovoljenje, kar bi jim ob obdelavi mešanih komunalnih odpadkov omogočilo tudi sortiranje embalaže. Čeprav je trenutni izplen uporabnih frakcij v sortirnici le šestodstoten, prejšnje vodstvo pa je zagotavljalo, da bo kar 51-odstoten, Perc meni, da sortirnica ni zgrešen projekt, "se je pa, tega sicer nihče ni mogel vedeti, izvedel v napačnem času. Kitajska je namreč vmes zaprla svoj trg, s čimer se je ob bistveno manjšem izplenu porušila vsa ekonomika. Kreditov tako zanesljivo ne bo mogoče vrniti v sedmih letih, kot je bilo načrtovano. Če jih bomo v desetih, bom zelo zadovoljen. So pa banke pokazale razumevanje tudi tukaj in podaljšale moratorij za poplačevanje kreditov za tri mesece, do 1. oktobra."

Maribor: Alan Perc Snaga -
Igor Napast

Hoče in Rače vrniti koncesijo

Bivšemu direktorju Žaliku se je očitalo tudi, da ni storil dovolj za zagotovitev ekonomije obsega, predvsem da v projekt sortirnice ni pritegnil drugih občin, zlasti Ptuja, s katerim so sicer že pred časom podpisali pismo o nameri. "Ptuj vsekakor vidim kot pomembnega partnerja in pogovori o tem bodo še stekli. Bo pa treba urediti zadeve tudi v nekaterih drugih občinah solastnicah, Hoče - Slivnica in Rače - Fram, kjer je Snaga izgubila koncesijo. Naša osnovna dejavnost je izvajanje gospodarske javne službe, zato upam, da se bomo tudi s tema dvema občinama dogovorili, da nam vrneta koncesijo. Prav skozi izvajanje te moramo namreč zagotoviti, da bomo lahko vračali kredite in na koncu tudi morda nekaj naredili glede cene za občane," še pravi Perc.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta