Sojenje Marku Žuli: Bedenik pričal v Rajićev prid

Igor Selan
04.09.2019 15:22

Nekdanji direktor mariborske mestne uprave Marko Žula se zagovarja na sodišču, ker naj bi nekdanjemu prvemu sindikalistu občine Goranu Rajiću kršil temeljne pravice, ko mu pri odpovedi delovnega razmerja ni omogočil zagovora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marku Žuli grozi kazen do treh let zapora.
Sašo Bizjak

Na okrajnem sodišču v Mariboru se je nadaljevalo sojenje Marku Žuli, nekdanjemu direktorju mariborske mestne uprave v času prvega mandata župana Andreja Fištravca. Tožilstvo Žuli očita kršitev temeljnih pravic delavcev, ker Goranu Rajiću, nekdanjemu prvemu sindikalistu občine in enemu od petih najožjih sodelavcev Fištravca na začetku njegovega županovanja ni omogočil zagovora v zvezi z incidentom, zaradi katerega mu je bila kasneje podana odpoved delovnega razmerja.

Odpuščen brez disciplinskega postopka

Omenjeni incident se je zgodil julija 2014, ko je Žulo na pomoč poklicala Taja Kordigel, takrat zaposlena v občinski službi za stike z javnostmi, ker naj bi bil Rajić na njo v njeni pisarni kričal, kar naj bi sicer počel že večkrat pred tem. "Ko sem šel tja, sem jo zagledal na poti iz pisarne, za njo pa gospoda Rajića, ki je kričal. Povabil sem jo v svojo pisarno ter za njo zaprl vrata, takrat pa je Rajić svoj bes stresel name. Pognal se je proti meni in se ustavil le nekaj centimetrov pred mojim obrazom. Ko sem ga vprašal, ali me želi udariti, se je nekoliko umaknil, a me potem žalil, akte, ki jih je imel v rokah, pa vrgel na mizo moje tajnice. Večkrat sem ga prosil, naj odide, ker pa ni želel, sem tajnico prosil, naj pokliče varnostno službo. Šele po posredovanju varnostnikov je vzel akte in odšel," je na tiskovni konferenci, ki jo je po dogodku sklicala občina, povedal Žula.
Ker naj bi Rajić zaradi groženj Žuli storil kaznivo dejanje z elementi grožnje, se je ta odločil, da Rajiću prekine delovno razmerje, ne da bi pred tem izpeljal disciplinski postopek. "Disciplinski postopek v tem primeru ni mogoč, ker bi zagovor potekal pred mano kot direktorjem. Takšno stališče je zavzelo tudi sodišče v enem od primerov," je svojo odločitev utemeljeval Žula.

Bivši župan Andrej Fištravec in sindikalist Goran Rajić sta bila sprva tesna sodelavca, a so se odnosi med njima kmalu poslabšali do te mere, da so Rajića z občine leta 2014 nezakonito odpustili.
Montaža

Odpoved Rajiću nezakonita

Primer je sprva obravnavalo delovno, po pritožbi občine pa še višje sodišče, ki sta presodili, da je bila odpoved Rajiću nezakonita. Občina je zato morala Rajiću plačati dobrih 24 tisoč evrov odškodnine, Žulo pa je dejstvo, da Rajiću ni omogočil zagovora, stalo ovadbe zaradi kršenja pravic delavcev, zaradi česar mu grozi kazen do treh let zapora.
"Možnost delavca, da se do očitkov opredeli, da se primerno zagovarja, je mogoče omejevati zelo restriktivno. Obtoženi je imel možnost, da bi k zagovoru povabil varnostnika, pa ni. Pogovor v tem primeru bi lahko opravil tudi župan, vendar je eden od argumentov obrambe, da je bil Rajić v sporu tudi s Fištravcem, zato ga tudi on ni želel opraviti," je očitke tožilstva povzel tožilec Izidor Rojs.

Naslednja bo zaslišana Taja Kordigel

Kot priča je na sodišču pričal nekdanji Rajićev nadrejeni, takratni vodja urada za šport Klemen Bedenik. Kot je povedal, z Rajićem nikoli ni imel težav pri komunikaciji. "Mislim, da Rajić Kordiglove ni ogrožal. Tudi v našem uradu, kljub slabim odnosom, ki so vladali med zaposlenimi, ni ogrožal nikogar. Večkrat sva bila različnih mnenj, a je bila komunikacija vedno normalna. Je pa Rajić človek, ki slikovito razpravlja, pri tem pa rad gestikulira," je izpričal Bedenik.
Sojenje Žuli se bo nadaljevalo 21. oktobra, ko bo sodišče po videokonferenci zaslišalo tudi Kordiglovo, ki trenutno živi na Češkem. Tožilstvo je njenemu zaslišanju sicer nasprotovalo. "Mislim, da ne bo izpričala ničesar, kar bi pripomoglo k ugotavljanju dejanskega stanja. Res je, da je bila priča dogodku, vendar smo zdaj tukaj zato, ker se oškodovancu v nadaljevanju postopka razrešitve ni omogočil razgovor, kjer pa Kordiglova ni bila prisotna," je menil tožilec Rojs.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta