Spet izginili labodji mladiči, tokrat v Miklavžu

Jasmina Cehnar
17.05.2021 11:30
Društvo za zaščito živali Maribor sumi, da so bili ukradeni, zadevo preverja tud PU Maribor, kjer pravijo, da sta izginila tudi odrasla laboda
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Labodja družina. Fotografija je simbolična.
Igor Napast

Potem ko so nenadoma izginili labodji mladiči v Kopru, se je zgodba ta konec tedna ponovila še v Miklavžu na Dravskem polju. Sedem mladičev je bilo v nedeljo v zgodnjih jutranjih urah še videnih, nakar naj bi izginili med 7. in 8. uro. "Ostala sta ata in mama labod, ki neutolažljivo kličeta mladiče," je na svojem facebook profilu sporočilo Društvo za zaščito živali Maribor. Sum je, da so mladiči ukradeni, so dodali in pozvali, da vsi, ki imajo dodatne informacije ali so morda kaj videli, o tem obvestijo policijo. Ta sicer v takih primerih preiskuje sum storitve kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami po 344. členu kazenskega zakonika. Na PU Maribor so potrdili, da prijavo že preverjajo. So pa tam sporočili, da sta izginila tudi odrasla laboda. "V kolikor labodje družine danes tekom dneva še ne bodo izsledili, bodo evidentirali kaznivo dejanje," je sporočil tiskovni predstavnik mariborske policije, Miran Šadl in pojasnil, da v mariborski policijski postaji II doslej takšnega primera še niso obravnavali. 

V koprskem primeru se je izginotje labodjega zaroda pripisovalo neznanemu nepridipravu, ki bi šest komaj zvaljenih mladičev prodal na črnem trgu. Vendar Tilen Basle, varstveni ornitolog iz Društva za opazovanje ptic, dvomi, da je šlo za krajo. "Laboda se da, podobno kot race in gosi, zakonito kupiti, tako da ne vem, zakaj bi jih kdo kradel," ocenjuje, a poudarja, da teh primerov ne pozna dovolj dobro in jih zato tudi težko komentira. Ne izključuje, da je prazno gnezdo posledica človekovega dejanja, vendar je v naravi povsem mogoče tudi, da vsi mladiči naenkrat izginejo zaradi spretnih plenilcev, kot sta lisica in vidra. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta