(SPOMIN) Prva svetovna Lisica v Večeru: Fanfare in armada v krznu

Uroš Gramc Uroš Gramc
31.01.2019 12:16

Kaj je prineslo leto '70 ob najboljših smučarkah sveta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Fanfare z arkad mariborskega grajskega zidu so naznanile sedmo Zlato lisico, prvo za svetovni pokal. In letos je že jubilejna, 50. sezona, ko je Maribor dobil to eminentno tekmovanje. Resda jo je vreme kdaj zagodlo, da je odpadlo, se selilo, a kateremu prizorišču ni? Že svetovna premiera Lisice je visela, sočasno je odjuga odnesla smuk v Kitzbühelu (francoske smučarke so v Večerovi redakciji po televiziji spremljale veleslalom), v gramoznici v Murski Soboti pa motoristične dirke na ledu.
"Ne gre mi v glavo, kako vam je uspelo," je bil presenečen ameriški trener Denis Agee. Neusmiljeni južni vetrovi so najedali sneg, temne lise so se videle iz mesta, a sto delavcev, veliko je bilo pripadnikov JLA, ki so snežne kupe neumorno vlačili iz gozda, je bitko dobilo. "Ko smo prišli na progo po odjugi, je bila ta bolj na kopnem kot v snežnem objemu. Ljudje so zmajevali z glavami, loteval se nas je skoraj obup," je razlagal Janez Kocmur, eden od treh odgovornih za pripravo proge. Zadnji dan so vojakom prvič vsako uro odobrili desetminutni odmor, prej so delali neprekinjeno od jutra do večera. Na koncu so na slalomski progi zaplesali kolo in dodobra steptali sneg, je pisalo v Večeru na dan prve tekme, 17. januarja 1970.
Za konec je pomagala narava, noč je prinesla zmrzal, sobota in nedelja pa "veličasten smučarski praznik". Svetovni pokal je pomenil tudi imenitne novosti: velik Longinesov semafor, čas je tekel na televiziji, ki je objavljala imena nastopajočih ... Pet tisoč gledalcev v dveh dneh je videlo slalomsko zmago Američanke Barbare Cochran, ki je postala zlata lisička, v veleslalomu pa je prvič zasijala še ne polnoletna Annemarie Pröll (po poroki Moser-Pröll). "Posebej se veselim občutka, da sem močno presenetila svojih sedem sester pa tudi očeta in mater. O tem, kaj še lahko dosežem v alpskem smučanju, ne bi mogla dejati ničesar podrobnejšega," je tedaj dejala mladenka, ki je v prostem času najraje prodajala smuči, danes pa je velja za smučarsko legendo.
Na Pohorju je bilo takrat smučanje že v polnem razmahu. V Večerovi prilogi je zdravnik svaril pred zimsko lenobo in priporočal injekcijo zdravja na snegu: Zapeček je nevaren, vrnimo nogam moč, ki jo potrebujejo! Sešteli so, da so tisto zimo prodali 2150 parov smuči, da je bilo v mestu že 10.000 smučarjev, od tega 1500 novih - "mala armada, ki ji velja posvetiti več pozornosti". Cvetelo je tudi družabno dogajanje okrog lisice: spoznavni večer v Vinagovi kleti z arhivskimi vini, selitev v Rotovško klet, Slavijo ... So pa točili "pepsi kolo tudi za tiste, ki jim ni bilo več treba športnega režima". Mis tekmovanja je postala 24-letna Zahodna Nemka Margaret Hafen, simpatična temnolaska z rjavimi očimi in dokaj visoke postave. A na takšne prireditve ni mogel vsak. Še dr. Ernest Petrič brez akreditacije ne. "Če ste vi predsednik organizacijskega odbora, sem jaz kitajski cesar," mu je zabrusil vratar.
Pestro tretji januarski konec tedna '70 ni bilo le pod Pohorjem, zadnje košarkarsko moštvo zvezne lige je gostilo vodilno, 1500 navijačev je pozdravilo Olimpijo. In Iva Daneua, ki so ga zasuli z nagradami. Mariborčan je vrnil s skromno predstavo, je pa Aljoša Žorga z 51 točkami skoraj sam premagal gostitelje (142:66). Dogajalo se je marsikaj, mariborska drama je vabila na premiero Albeejeve drame Vrt, trgovine na razprodaje v Gradec, toda krzna skandinavskih in kanadskih nercev so bila doma cenejša kot v inozemstvu, je pisalo v oglasu. Stanovanjske težave pa so uspešno rešili v tovarni dušika Ruše. Modernizacija je pobrala ves denar, delavci pa so se odločili za brezobrestno posojo: tri leta, vsak mesec po 1,5 odstotka plače. Že prvi dan skoraj vsi, 1200 zaposlenih, eni so za firmo sklenili še dodatno varčevanje. Za konec še vesti iz sveta: Franku Sinatri so pripisali zveze in posle z mafijo ter mu pripisali vzdevek "človek z umazanimi rokami", v Angliji pa so mizarju amputirali palec na nogi in ga presadili na roko, kjer mu ga je odrezala žaga. O uspešnosti posega niso pisali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta