Spor med strokovnim direktorjem UKC Maribor in predstojnico anesteziologije se stopnjuje

Jana Juvan Jana Juvan
15.01.2022 06:00

Zaposleni zdravniki na oddelku za anesteziologijo UKC Maribor so direktorju Antonu Crnjacu poslali protestno pismo, v katerem Matjažu Vogrinu očitajo, da nad njimi vrši pritisk. Vogrin: "To je izmišljotina."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Anesteziologi so napisali protestno pismo zaradi domnevnih pritiskov strokovnega direktorja na njih. Ta obtožbe zanika.

Andrej Petelinšek

Nastop strokovnega direktorja do zaposlenih na našem oddelku je zelo pogosto poniževalen in podcenjujoč. Ob različnih priložnostih obiskuje naša delovišča, fotografira zaposlene v zbujevalnici, ki po njegovem niso dovolj obremenjeni in imajo čas 'posedati'," pišejo zaposleni na oddelku za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin v UKC Maribor. Podpisanih je 35 zdravnikov. Na oddelku je sicer okoli 45 anesteziologov in še 30 specializantov te veje. Pismo so naslovili na Antona Crnjaca, direktorja UKC Maribor.

Strokovni direktor Matjaž Vogrin
in direktor Anton Crnjac

Andrej Petelinsek

Kot kaže, gre za stopnjevanje napetosti med strokovnim direktorjem UKC Maribor Matjažem Vogrinom in predstojnico anesteziološkega oddelka Jožico Wagner Kovačec. Kot smo pisali že poleti, sta že dlje časa sprta zaradi neuspešne uvedbe 24-urne epiduralne analgezije v porodnišnici, kar naj bi si predstojnica zadala kot prioriteto, a tega po Vogrinovih navedbah nato ni izpolnila. V odzivu na pismo nam je Vogrin pojasnil, da je anestezija ves čas njegovega mandata, ki se izteka to pomlad, prioriteta. Mandat je sicer nastopil v časih tako imenovane anesteziološke krize, ko je bilo v UKC le 20 teh specialistov.

"Žal sta se odnos in sodelovanje bistveno spremenila z nastopom funkcije sedanje predstojnice. Komunikacija z vodstvom je bila vse slabša, prav tako njena komunikacija s praktično vsemi oddelki in klinikami. Prejeli smo številne pritožbe predstojnikov, vodij klinik, zdravnikov in medicinskih sester, anesteziologov, ki so zapustili UKCM," piše Vogrin. Pove še, da je strokovni svet - najvišji strokovni organ bolnišnice - kar trikrat predlagal direktorju njeno razrešitev. Pri čemer poudari, "da je Strokovni svet UKCM dosledno obravnaval le individualno delo predstojnice oddelka, ne pa tudi drugih zaposlenih. Tem je večkrat izrazil pohvalo in zahvalo za visoko strokovno in požrtvovalno delo."

Predstojnica ne komentira

Wagnerjevo smo prosili za odziv, a zadeve ni želela komentirati. Za mnenje smo prosili tudi Crnjaca. Zakaj torej ne razrešijo predstojnice, nad katero dežujejo pritožbe? Napisal nam je, da je konec novembra Vogrina pozval, da predlaga novega predstojnika, a do danes ni prejel nobenega predloga. Po prejemu pisma anesteziologov (poslali so ga v začetku decembra) pa da je opravil razgovor z Vogrinom in se udeležil sestanka na oddelku, nato pa vse skupaj z uradnim dopisom pozval, naj se "nastala situacija čim prej razreši na miren način, z ustreznim dialogom in komunikacijo", pri čemer pričakuje od njih, da "se postopa odgovorno in strokovno". Vogrin pa pravi, da sta s Crnjacem že opravila razgovor z anesteziologinjo, ki bi lahko nasledila predstojnico, in da njen odgovor pričakuje v kratkem.

Priprave na operacijo v UKC Maribor

Andrej Petelinšek

Glede očitkov v pismu, ki se nanašajo tudi na domnevno vmešavanje strokovnega direktorja v njihovo strokovnost, pa, da je glede strokovnega razvoja, organizacije, obremenitev in uvajanja ambulantnih dejavnosti komuniciral le s predstojnico in nikoli s komerkoli izmed podpisanih zdravnikov. "Od koga so zaposleni prejeli informacije, kako in kakšna je bila interpretacija, lahko samo ugibam." Zanika večino njihovih obtožb, prizna pa, da je predlagal razporejanje specializantov na delovišče medicinskih sester. A pojasni, da je šlo za prošnjo kriznega štaba "v najhujšem času epidemije", ko so imeli težave z zagotavljanjem anestezije zaradi pomanjkanja primernih medicinskih sester. "Nismo bili več sposobni zagotavljati anestezije niti za vse onkološke operacije, niti za nekatera semi urgentna stanja," oriše resnost situacije. "Delo je v celotni ustanovi potekalo na robu zmogljivosti. Zdravniki vseh specialnosti so skrbeli za zahtevne covid paciente, čeprav je to presegalo njihove formalne kompetence. V trenutkih stiske se ni vpraševalo, kaj je sestrsko in kaj zdravniško delo, ampak se je pomagalo življenjsko ogroženim ljudem. Tako je bilo v vseh slovenskih bolnišnicah, tudi UKC LJ," še doda.

Podpisovali prisotnost in ne pisma?

Po naših poizvedbah glede protestnega pisma anesteziologov je več zdravnikov izrazilo ogorčenost, da je pismo pristalo v našem uredništvu, nekateri pa so celo zatrjevali, da so podpisovali prisotnost na sestanku in ne pisma direktorju v tej obliki. Drugi so trdili, da so pismo podpisovali predvsem zaradi točke, v kateri so opozorili na "uvajanje dodatnih obremenitev za vodenje evidenc in utemeljevanje strokovnih odločitev pri uporabi suggamedexa". Gre za eno izmed zdravil, ki jih anesteziologi lahko predpišejo, a so precej draga, zato je Vogrin v sodelovanju s prejšnjim predstojnikom pripravil obrazec racionalne rabe teh zdravil. "Komisija za zdravila je večkrat opozorila na neustrezno izpolnjevanje, nikakor pa ni omejevala same uporabe zdravila. Vodstvo Oddelka za anesteziologijo nikoli ni podalo kakršnekoli pripombe na vsebino obrazca, niti predlagalo njegove ukinitve," trdi Vogrin. In sklene: "Nikoli in nikdar nisem bil do nikogar izmed sodelavcev poniževalen ali podcenjujoč. To je čista izmišljotina, prav tako je izmišljotina, da naj bi fotografiral kolege ali menil, da 'niso obremenjeni in imajo čas posedati'. Zelo obžalujem, da so se dejstva izkrivila na tak način. Dosledno si bom prizadeval, da se vse navedbe v pismu dokončno razjasnijo, in to na miren in artikuliran način. Predvsem pa na podlagi dejstev. S tem smo že pričeli in upam, da bomo v najkrajšem možnem času tudi zaključili."

Kirurška stolpnica UKC Maribor

Andrej Petelinsek

  

Protestno pismo anesteziologov sicer ni prvo tovrstno pisanje s tega oddelka, ki v UKC nasploh slovi po precej borbenem duhu. Spomnimo, da je leta 2016 zelo odmevno javno pismo napisal anesteziolog Mirt Kamenik, ki je tedanjemu vodstvu (direktor je bil Gregor Pivec) očital neučinkovito soočanje z anesteziološko krizo in ocenil, da je bila prebivalcem severovzhodne Slovenije kršena ustavna pravica do enake kakovosti zdravstvenega varstva.

Protestno pismo anesteziologov UKC Maribor

Jana Juvan

Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor

Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta