Šport, ki se je začel z metanjem pokrovk, že 20 let tudi v Mariboru

Simona Dijak Simona Dijak
30.08.2020 04:00

Frizbi je športni rekvizit, ki ga povezujemo predvsem z aktivnostmi v prostem času, je pa tudi del tekmovalnega športa. "Leta 2008 se je pet prijateljev navdušilo nad novim športom, ki prihaja iz Združenih držav Amerike - ultimate frizbijem -, in se ustanovilo športno društvo Ultimate frisbee Maribor," je nastanek društva predstavil predsednik Miha Pauko.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V društvu si veselje do frizbija deli okoli sto članov.
Maruša Lešnik

Zdaj imajo približno sto članov, večina je srednješolcev in študentov. ​
Ultimate frizbi je še vedno precej neznan šport, čeprav ga v Mariboru predvsem po zaslugi Šolske ultimate lige (ŠUL) in predstavitev po šolah nekateri že kar dobro poznajo. Sogovornik pravi, da so predvsem mladostniki na začetku nekoliko skeptični, nato pa se jih mnogo navduši nad športom.

Povprečna starost ženske ekipe je le okoli 18 let.
Anja Deželak

Spoštovanje, poštenost, samokontrola ​

​Aktivnejši se predvsem navdušijo nad igro in atleticizmom, večino ta šport pritegne zaradi skupnosti, načina igre. Ultimate je namreč ena redkih disciplin, ki se na vseh nivojih, torej srednješolskem, nacionalnem, mednarodnem, evropskem in tudi svetovnem, igrajo brez sodnikov, zato sta spoštovanje in zaupanje med soigralci in nasprotniki bistvenega pomena. Tak način igralce tudi pripravi do tega, da veliko komunicirajo z nasprotniki in kmalu to, po besedah Pauka vodi tudi v tesna prijateljstva, ki so mnogokrat razpršena povsod po Sloveniji, Evropi ali celo svetu. "Mi skušamo športu dvigniti priljubljenost in prepoznavnost, predvsem pa širiti vrednote ultimata: spoštovanje, poštenost, pozitiven odnos, samokontrolo in komunikacijo," izpostavlja. V mariborskem društvu so sicer večkratni slovenski prvaki tako z moško in žensko kot tudi z mešano ekipo, mnogo članov igra tudi v reprezentancah (mladinskih in članskih) ter na svetovnih in evropskih prvenstvih, še poudari Pauko. V prejšnji sezoni sta v društvu delovali dve tekmovalni ekipi: moška in ženska, ki sta se udeleževali predvsem mednarodnih turnirjev.

Posebnost tega zanimivega športa je mešana divizija - ekipo sestavljajo fantje in dekleta.
Anja Deželak
Igro s frizbijem so predstavljali tudi na počitniških delavnicah pri Zvezi prijateljev mladine Maribor.
Sašo Bizjak

Posebnost so mešane ekipe

Ženska ekipa Cosmo Women je lani dosegla odlične rezultate - peto mesto na klubskem evropskem prvenstvu. Večina ekipe pa je z državno reprezentanco zaigrala tudi na evropskem mladinskem prvenstvu in dosegla četrto mesto. Zanimivo je, da je povprečna starost ženske ekipe le okoli 18 let, še pove predsednik društva. Mednarodna konkurenca je v moški diviziji veliko večja in posledično težja, kljub temu pa Cosmo Men konkurirajo najboljšim ekipam iz držav, kot so Avstrija, Češka, Slovaška in Poljska, ki imajo v primerjavi s Slovenijo kar dva- do trikrat več ekip.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta