Stanovalci Cafove ulice: "Nič ne dobivamo, samo izgubimo"

Barbara Bradač Barbara Bradač
22.05.2019 16:26

Z osnutkom dogovora o ureditvi Cafove ulice, ki ga je pripravila mariborska občina, stanovalci niso zadovoljni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na mariborski občini zatrjujejo, da bo Cafova ulica po prenovi prevozna v obe smeri.
MOM

Vodstvo mariborske občine in predstavniki Cafove se še niso dogovorili, kako bo potekalo življenje v tej ulici po načrtovani obnovi. Znano je, da je Saša Arsenovič projekt podedoval od prejšnjega župana, a je postal velik zagovornik načrtovane prenove ulice, ​saj je občina za projekt, ki se mora začeti letos, pridobila 320 tisoč evrov nepovratnih sredstev, 168 tisoč evrov pa bo morala primakniti sama.​
​Stanovalci so malodane iz medijev lani izvedeli, da namerava mariborska občina zapreti njihovo ulico za promet in jim odvzeti parkirna mesta. Načrtu je nasprotovala tudi družba Indoma, ki upravlja objekt Forum, v katerem je več kot 500 etažnih lastnikov, in je hkrati tudi lastnik sto parkirnih mest v garažni hiši Forum, ki ima izhod na Cafovo.

V prvem osnutku dogovora pozabili na Indomo

Občina je etažnim lastnikom, ki jih zastopa Jurij Brodschneider, Srednji ekonomski šoli in gimnaziji, Okrajnemu sodišču v Mariboru, Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor ter lastnikom lokalov v Cafovi v začetku maja poslala osnutek dogovora o ureditvi medsebojnih razmerij pri izvedbi projekta Ureditev Cafove ulice. V njem so pozabili prav na družbo Indoma, tudi ni bilo zapisano, da bo ulica prevozna v obe smeri. Zapisali so, da bodo stanovalcem, ki imajo parkirne dovolilnice, 17 parkirnih mest nadomestili v neposredni bližini. Po posredovanju je bil osnutek dogovora dopolnjen. Udeleženci pa so se še srečali z vodstvom občine sredi maja, kjer so tehnično in pravno usklajevali dogovor.

Izgubljena parkirna mesta

V dopolnjenem sporazumu, kamor je sedaj vključena tudi Indoma, je zapisano, da bo ulica prevozna v obe smeri. "Prometni režim izvoza iz garažne hiše bo mogoče regulirati tudi z možnostjo zavijanja v levo," so zatrdili na mariborski občini. Kako bo to dejansko potekalo, saj sta v Cafovi ulici predvidena dva potopna valja, eden pri uvozu v Cafovo in eden pri izvozu iz garažne hiše proti Razlagovi ulici, bo razjasnila in prikazala simulacija prometa in izvoza iz garažne hiše. Za izbiro izvajalca te simulacije bo občina izvedla javno naročilo. Murkova s takšnim načinom dogovarjanja ni zadovoljna. "Dajmo vse karte na mizo. Formirajmo najprej delovno skupino, uskladimo pogoje in šele potem razpošiljajmo razne pisne predloge," pravi Murkova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta