Starše: Novi župan bo Stanislav Greifoner

Branka Bezjak Branka Bezjak
11.10.2020 20:00

V drugem krogu nadomestnih volitev za župana v občini Starše so volivci danes po za sedaj še neuradnih rezultatih največ, 52,40 odstotka ali 1005 glasov, namenili Stanislavu Greifonerju. Njegova protikandidatka je bila Nataša Petek. Oba sta kandidirala kot nestrankarska kandidata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanislav Greifoner 
Tadej Regent

"Hvala vsem za podporo, ki jo moram sedaj tudi upravičiti," je Greifoner med drugim povedal v izjavi za Večer. "Med prvimi zadevami bo gotovo sklic štaba civilne zaščite in vseh organizacij, da pregledamo situacijo ob širjenju koronavirusa, in ljudem pomagamo, kolikor je treba," je še povedal o prvih načrtih.

Sicer pa je v petek zvečer na soočenju na televiziji BK TV nekoliko presenetil z izjavo, da namerava funkcijo župana opravljati poklicno in torej ne ob svoji odvetniški službi, kar je prej ljudi prepričeval, da bo zmogel. "Izkazali so veliko skrb zaradi tega, zato sem sklenil in napovedal, da bom najkasneje od 1. 1. 2021 funkcijo župana opravljal poklicno. Najprej pa moram seveda urediti določene zadeve v podjetju," je pojasnil. 

Kakor smo že poročali, je Greifoner kandidiral za župana že dve leti nazaj, tudi takrat kot nestrankarski kandidat, čeprav je član stranke SMC, ki ga sicer v celoti podpira, zagotavlja. A na funkcijo župana gleda apolitično, saj da mora župan zastopati vse in je župan vseh, zato je tudi tokrat kandidaturo vložil s podporo volivcev.   

O prihodnjem vodenju občine je že med kampanjo povedal, da bo treba najprej pregledati stanje v občini in preveriti finančno stanje nato pa narediti prioritetno listo projektov. Med večjimi, ki jih bo treba zagnati, bodo zagotovo gradnja Podružnične osnovne šole (POŠ) Marjeta, ureditev obrtne cone v Zlatoličju, da bo od nje občina naposled imela tudi prihodke. 

Nataša Petek in Stanislav Greifoner
Sašo Bizjak

Sicer pa sta oba kandidata že med kampanjo ugotavljala, da bo dve leti, kolikor bo trajal nadomestni mandat, čas v glavnem za pripravo strategije ureditev podlag za dolgoročnejše načrte in razvoj občine, ki je v zadnjih letih obstala pri razvoju. Kako ustaviti izseljevanje mladih iz občine oziroma kako zagotoviti stanovanjsko gradnjo, kako poskrbeti za dom starostnikov oziroma ali ga umestiti v medgeneracijski center, so dileme, s katerimi se bo treba spopasti ter si utrditi podporo za nadaljnje delo v novem mandatu v primeru ponovne izvolitve. 

Novi župan bo tudi pred zahtevno nalogo, kako poenotiti svetnike. Sestava občinskega sveta namreč, ker gre zgolj za nadomestni mandat na županski funkciji, ostaja nespremenjena. A Greifoner se je že pred volilno nedeljo pogovarjal z vsemi svetniki, predstavniki strank in skupin, zato težav v tem, da ne bi mogel sodelovati oziroma jih povezati pri stvareh, ki bodo dobro pripravljene in usklajene, ne vidi. 

Na volitve je danes sicer odšlo 55,77 odstotka volilnih upravičencev.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta