Ste že namestili zimske gume? Tako se lotite nakupa novih

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
11.11.2021 12:04

Zakonski rok za menjavo letnih pnevmatik z zimskimi je že skoraj tu. Kaj pa, če ste medtem ugotovili, da stare zimske gume niso več primerne za na cesto? Lotite se nakupa novih! Preden pa pričnete klikati po spletu, preverite, na kaj vse morate pomisliti za preudaren nakup kakovostnih zimskih pnevmatik.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zaupajte neodvisnim testom. In svojim navadam.

Nove zimske gume morate kupiti, ko je globina profila vaše zimske pnevmatike manjša od zakonsko določenih 3 milimetrov, še bolje pa, ko se globina profila spusti pod 4 milimetre, ki jih priporočajo proizvajalci. Nove pnevmatike pridejo na vrsto tudi, ko so na starih vidne poškodbe. Pri nakupu novih naj vas vodijo vsakoletni praktični testi zimskih pnevmatik , v katerih avto-moto zveze preverjajo, kako se različne znamke in dimenzije pnevmatik obnašajo na snegu in ledu ter mokrih in suhih cestah.

Izberite pnevmatike, ki so bile na testih ocenjene s tremi zvezdicami ali več (kar pomeni, da se pnevmatika priporoča), četudi so tiste z manj zvezdicami morda cenejše. Verjemite, ko se zimske vozne razmere enkrat poslabšajo, boste še kako veseli, da niste skoparili.

To pa nikakor ne pomeni, da morate nujno kupiti najbolje ocenjene pnevmatike. Skupna ocena na testu namreč ni vse. Predvsem je pomembno, da nakup prilagodite svojim voznim zahtevam in navadam. Če se pogosto odpravite v naravo, bodo za vas prave zimske gume, ki so se dobro odrezale na snegu in ledu. Če pa, po drugi strani, večinoma vozite po avtocestah, so prava izbira pnevmatike, ki se znajo spopasti z mokrim cestiščem in ki vam pomagajo prihraniti pri gorivu.  

Shutterstock

Dešifrirajte vse oznake

Gume, ki jih nameravate kupiti, ste, po posvetovanju s testi in tehtnem premisleku, torej izbrali. Kaj pa pomenijo vse črke, številke in druge oznake, ki se na pnevmatiki pojavljajo?

Da boste vedeli, kaj kupujete, je dobro razumeti tudi te:

  • M + S: Gre za zakonsko določeno oznako, ki jo najdete na zimskih gumah. Označuje primernost gume za vožnjo v blatu in snegu. 
  • Snežinka: Simbol označuje pnevmatiko, ki je dobra, ko gre za oprijem, zavorno pot in vodljivost v zimskih razmerah.
  • Oznaka DOT: Sporoča datum, ko je bila guma izdelana. Pametno je razumeti, da starejša pnevmatika ni nujno slab nakup. Bolj kot datum izdelave je namreč ključno, kako je bila pnevmatika shranjena.
  • Številke kot je 205/60 R 15 91H: Takšne in podobne številke na pnevmatikah povedo, ali je pnevmatika za vaš avto prava. Kaj točno potrebuje vaš avto, preverite v homologacijskem kartončku. Prva številka, 205, označuje širino pnevmatike v milimetrih, druga, 60, pa razmerje med višino in širino preseka pnevmatike. R sporoča zgradbo pnevmatike, številka 15 premer platišča v colah, 91 pa indeks nosilnosti (615 kilogramov na pnevmatiko, torej skupna dovoljena nosilnost 2.460 kilogramov). Črka H označuje največjo dovoljeno hitrost vožnje, do 210 kilometrov na uro. Če imate na vozilu nameščene gume z nižjim hitrostnim indeksom, kot je predpisan v homologaciji, morate imeti na armaturni plošči nameščeno nalepko, ki označuje najvišjo dovoljeno hitrost.  
  • EU nalepka: Maja 2021 so v Evropski uniji pričele delovati nove označbe pnevmatik. Na posodobljenih EU nalepkah najdete objektivne in primerljive informacije o kotalnem uporu - in s tem izkoristku goriva -, oprijemu na mokri podlagi in zunanjem kotalnem hrupu. Dodatni piktogrami označujejo primernost pnevmatike za hude snežne razmere in oprijem na ledu.

Za svoj nakup zahtevajte več

In ko enkrat veste, kaj boste kupili, je čas, da se odločite še, kje boste nakup opravili. Pri tem pa bodite pozorni na vse dodatne storitve in ugodnosti, ki vam jih prodajalec ob nakupu nudi. Vprašajte se: je nakup zimskih gum možen na obroke? Kam vam bodo gume dostavili? Kako je z montažo? Kaj pa zavarovanje?

Shutterstock

Če se boste, na primer, po nove zimske gume odpravili na Petrolove bencinske servise, v vulkanizerske delavnice TipStop Vianor ali v spletno trgovino Petrol eShop, boste lahko svoje nove pnevmatike brezplačno prevzeli na bencinskih servisih po vsej Sloveniji. Čaka vas še brezplačno zavarovanje z asistenco, možnost plačila na obroke, ob nakupu kompleta štirih zimskih gum Nokian pnevmatik pa še kupon v vrednosti 20 € za premontažo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.