Stroške za šolo pogosto pokrijejo šele trije obroki

Barbara Bradač Barbara Bradač
18.08.2019 18:34

Še dva tedna brezskrbnih poletnih počitnic ločita učence od novega šolskega leta, starši še nakupujejo predpisane delovne zvezke, zvezke in druge šolske potrebščine

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Mladinski knjigi ocenjujejo, da starši v povprečju odštejejo na otroka okoli 150 evrov za delovne zvezke in potrebščine (brez šolske torbe).
Igor Napast

Država je z novim šolskim letom zagotovila brezplačne učbenike in delovne zvezki tudi za šolarje drugega razreda, do zdaj je to veljalo za prvošolčke. Ob delovnih zvezkih pa so za pouk potrebne še druge šolske potrebščine - od peresnice, barvic, flomastrov, lepila, šestila, šolskih copat, kalkulatorja, ravnil, telovadne opreme do šolske torbe. Na nekaterih osnovnih šolah socialno šibkejšim pomaga pri plačilu šolski sklad ali pa zbirajo donacije, z raznimi akcijami pa zbirajo in razdeljujejo šolske potrebščine tudi številna humanitarna društva. Tudi učbeniški skladi zmanjšajo breme družinskih proračunov.

Igor Napast

Vsaj sto evrov na otroka

"Torbo in peresnico kupimo, če se le da, enkrat na triado. Torbe v začetnih razredih tudi prehajajo med otroki. Tudi nekaj potrebščin lahko prehaja - Atlas, zemljevidi. Copatov potrebujemo več parov letno. Malo tudi noga zraste, a večja težava je obraba - zdi se mi, da je skoraj vseeno, koliko damo zanje, več kot dva do tri mesece ne zdržijo (vsaj na fantovskih nogah ne). Ta problem slabe kvalitete šolskih copatov je potrdil tudi test zveze potrošnikov," pove Tadeja, mama štirih šoloobveznik otrok, ki na otroka odšteje okoli sto evrov - to je strošek brez copat, torbe, peresnice ... "Strošek je visok, a nimaš izbire - otroci stvari potrebujejo. Pri nakupu gledamo, da izberemo najboljše razmerje med kvaliteto in ceno. Z leti vidiš, kaj se izplača - barvice kupimo kvalitetne, čeprav dražje, sicer ne zdržijo niti celo šolsko leto. Zvezke si lahko otroci izberejo sami - določimo zgornjo mejo cene in v tistem razponu si lahko izberejo. Enako je pri torbi, peresnici, mapah. Svinčnike, tempera barvice, ravnila in podobno izbereva z možem glede na ceno in kvaliteto - in ne prepustiva otrokom, da bi izbirali glede na všečnost embalaže. Seveda pa se vedno v košarici znajde tudi kakšna malenkost, ki je otrokom všeč, na primer lepa radirka, ki ne radira ravno najbolje, ali svetleče pisalo, za katerega veva, da oktobra ne bo več pisalo - da je prehod iz počitnic v šolo lepši in lažji," še dodaja. Ugotavlja, da je nakup prek spleta časovno najbolj ekonomičen, a ne nujno najcenejši, zato tako kupijo le delovne zvezke, za ostale stvari pa primerja cene po katalogih, reklamah in se nato odloči s posameznim otrokom, kje kupiti - tudi glede na akcije, ki jih imajo trgovine.

Stroški za delovne zvezke so zelo odvisni od regije. Bolj ko greš od zahoda proti vzhodu, dražje je. 
Igor Napast
Igor Napast

Višji razred, višji stroški

Ksenija, mama bodoče tretješolke, bo za šolske potrebščine, brez delovnih zvezkov, odštela okoli 90 evrov. "S tem da smo šolsko torbo dobili. Če gledaš posamično, stane vsak izdelek res nekaj evrov, a skupaj se kar nabere. Ker hčerka rada riše, že vnaprej kupim dva paketa lesenih barvic. Ponavadi zavijeva v trgovino skupaj, da si lahko sama kaj izbere," pove.

V teh dneh imajo vrhunec svojega dela pri podjetju Kopija-Nova, kjer trenutno 125 študentov v dveh izmenah pripravlja naročene pakete delovnih zvezkov in šolskih potrebščin.
Igor Napast
Stroški za delovne zvezke so zelo odvisni od regije. Bolj ko greš od zahoda proti vzhodu, dražje je. 
Igor Napast

Za iskrice v očeh

In te iskrice v očeh si zaslužijo tudi otroci iz socialno šibkejšega okolja, zagovarja Ninna Kozorog, predsednica društva Humanitarček, kjer prek portala Dobrodelko priskočijo na pomoč dobri ljudje. "Ko dobimo otroka, dobimo seznam, kaj potrebuje, in zberemo ciljno. Potrebščine razdelimo na več nalog, ker verjamemo, da lahko več majhnih donatorjev pomaga več ljudem. Marsikdo ne zmore donirati 30 evrov, lahko pa donira par evrov za šestilo," pravi Kozorogova, ki je kritična do neciljnih akcij, pri katerih otroci dobijo zvezke, starši pa razmišljajo, kako do seta svinčnikov za tehniko ali ravnil. "Pomembno nam je dostojanstvo. Predajamo vedno staršem ali skrbnikom. Ne želimo, da otroci vedo, da si starši ne morejo privoščiti potrebščin. Strogo ne dovolimo nobenih nalepk, da gre za humanitarno akcijo. Po delovne zvezke jih pošljemo same, mi smo samo plačniki - ali pa so plačniki dobri ljudje. Če si deklica želi roza zvezek, ga poskušamo poiskati. Zakaj ne? Tem otrokom to veliko pomeni," pravi. Zdaj predajajo zadnje pakete. A so se letos srečali s precej "instant" donatorji, ki so obljubljali, da bodo delovni zvezki poravnani, pa niso bili. "Zelo se nas je dotaknil primer babice, ki skrbi za vnučka. Z avtobusom je šla po delovne zvezke, a je tam doživela hladni tuš. Niso bili plačani, gospodična donatorka pa ni dvigovala telefona. Ne moremo, preprosto ne moremo pogledati stran. Babica je bila ponižana, obupana. Takih primerov je kar nekaj," opiše svežo izkušnjo Kozorogova, ki ocenjuje, da so največji strošek delovni zvezki.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta