Študenti medicine: Učijo o varni spolnosti, oživljanju, zbirajo pakete prve pomoči ...

Simona Dijak Simona Dijak
07.12.2019 05:00

Svoje znanje z raznimi, zlasti osveščevalnimi akcijami, člani Društva študentov medicine Maribor širijo že 15. leto, nedavno so začeli z zbiranjem kompletov prve pomoči.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mojca Jarc, predsednica Društva študentov medicine Maribor: "Ljudje se v poplavi informacij ne znajdejo." 
Društvo medicincev
V mariborskem Europarku je njihov zabojnik
Igor Napast

Epruvetka, Bolnišnica Medimedo, Ljubezen in spolnost so le nekateri od projektov vestnega mariborskega društva študentov medicine. Prejšnji mesec so temu naboru dodali še akcijo Zbiranja kompletov prve pomoči s pretečenim rokom uporabe, s katerimi želijo izvajati delavnice prve pomoči, simulacije in terenska izobraževanja.
Odziv ljudi je izjemno pozitiven, pravi Gregor Jakopič, član društva, ki sodeluje pri zbiralni akciji, ki so jo zagnali prvič. "Zabojnik prostornine tisoč litrov je bil poln v nekaj dneh, morali smo ga izprazniti že trikrat. Tudi odzivi javnosti so bili pohvalni in odobravajoči, menijo, da smo jim olajšali odlaganje nakopičenih kompletov prve pomoči," veselo razlaga. Prav to je tudi eden od ciljev zbiralne akcije - omogočiti, da komplet prve pomoči s pretečenim rokom uporabe podarijo, namesto da bi ga zavrgli. In v tem primeru gre dejansko za uporabo izdelka, dodaja Jakopič. Zbiralni zabojnik kompletov prve pomoči je v nakupovalnem središču Europark pri vhodu 1.

Izobraževalno-motivacijski vikend članov društva študentov medicine
Tilen Markelj

Skoraj 15 tisoč prostovoljskih ur

Društvo študentov medicine Maribor (DŠMM) kot neprofitna prostovoljna organizacija sicer že obstaja 15 let, število članov se giblje okoli 600. "Začelo se je z intenzivnim povezovanjem študentov medicine ter oblikovanjem posameznih projektov. Danes v okviru društva izvajamo 18 celoletnih projektov in pet manjših, razporejenih čez celo študijsko leto," pravi predsednica društva Mojca Jarc. "S člani društva smo v prejšnjem letu opravili kar 14.756 prostovoljskih ur in tako nesebično delili znanje, pridobljeno med študijem, z drugimi. Ne nazadnje je dober zdravnik v prvi vrsti dober človek, ki se je zmeraj, tudi zunaj svoje ožje začrtane poklicne poti, pripravljen razdajati za dobrobit drugih," je prepričana Jarčeva.

Mojca Jarc, predsednica Društva študentov medicine Maribor: "Ljudje se v poplavi informacij ne znajdejo." 
Društvo medicincev

Zdravijo "bolne" igrače

"Projekt Bolnišnica Medimedo se je denimo začel v Nemčiji. Študenti medicine so ga prenesli v Slovenijo in na naši fakulteti ga izvajamo od začetka društva," razlaga predsednica društva. Delavnice potekajo tako, da se z otroki, starimi od tri do sedem let, igrajo zdravnike in zdravijo njihove igrače. "Otroke najprej nagovorimo in jim pokažemo, kje so organi človeškega telesa, potem pa vsak otrok obišče vsakega od petih zdravnikov - študentov medicine. Tako pozdravimo njihove bolne igrače. Študentje se ob delavnici naučimo komunikacije z otroki, njim pa skozi igro pomagamo premagovati strah pred zdravniki in bolnišničnim okoljem. Najboljši del delavnic Medimedo so zagotovo otroški nasmehi, ki nam dajejo motivacijo, da se vrnemo nazaj za knjige, ki jih moramo do naslednjega izpitnega obdobja pridno naštudirati," pravi Jarčeva, ki še omeni, da člani društva kdaj tudi sebe poimenujejo medicinci s srcem.

Tudi postopkov nudenja prve pomoči učijo.
Simona Božič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta