Študentom šest novih ultrazvokov

Jana Juvan Jana Juvan
18.01.2019 17:40

Donacija jim bo omogočila pogostejše rokovanje s pripomočkom, ki postaja vse bolj obvezna oprema zdravnikov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ultrazvok je ekološki in zelen," poudarja dr. Marjan Skalicky (levo). 
Igor Napast

Ob 50-letnici uporabe ultrazvoka v medicini, ki jo te dni obeležujejo mariborski zdravniki, so tudi njihovi bodoči kolegi prejeli darilo. Podjetje Image & Information jim je namreč doniralo šest ultrazvočnih naprav, vrednih skupaj 120.000 evrov. Kot je na pol v šali dejal dr. Marjan Skalicky, vodja simulacijskega centra Medicinske fakultete Maribor, so tako postali vodilna fakulteta v svetu po "glavarini študentov na ultrazvok". Skupno ima zdaj tako 600 študentov na voljo 14 ultrazvokov.
Na izjemen pomen teh naprav so opozorili vsi govorci na tej zabavno-poučni slovesnosti, ki so jo priredili študentje in profesorji. Internist dr. Radovan Hojs je povedal, da lahko ultrazvok "radikalno spremeni klinične odločitve". Ortoped in strokovni direktor UKC dr. Matjaž Vogrin pa je spomnil na dolgo tradicijo ultrazvočne diagnostike v Mariboru, ko je s pionirjem dr. Igorjem Japljem oral ledino na tem področju v tedanji državi. Poudaril je, da je uporaba ultrazvoka postala vsakodnevna v zdravniškem delu. Da aparat ostaja uporaben na vseh medicinskih področjih in da se njegova pot samo še nadgrajuje, ga je dopolnila oftamologinja in prodekanka dr. Dušica Pahor. Urgentni zdravnik dr. Gregor Prosen pa je povedal, da bodo nova svetovna priporočila letos šla v smeri, da bi se študentje naučili rokovati z ultrazvokom, kar pa v Mariboru že vseh 15 let izvajajo.
"Ultrazvok je prijazen človeku. Tudi dojenčku in plodu v maternici. Je stvar, ki v medicini ni v ničemer problematična kot tablete, strupi, invazivne metode, rentgensko sevanje ..." je še povedal Skalicky. Žepni model, s katerim lahko gre zdravnik do pacienta - "v sobo, na nesrečo ali v Alpe" -, postaja obvezna oprema vsakega zdravnika, pravi. Zato je pomembno, da ga že študentje lahko čim pogosteje uporabijo. Tudi študentje so zadovoljni ob prejemu donacije. "Ko pridemo na vaje v bolnišnico, z njim že znamo rokovati. To nam zelo pomaga pri postavljanju diagnoz in delu s pacienti," pa je povedala Mojca Jarc, predsednica Društva študentov medicine Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta