Svetniki v Rušah proti kablovodu do vetrnic na Pohorju

Andreja Kutin Andreja Kutin
09.06.2023 17:00

Skoraj sočasno z občinskimi svetniki v Slovenski Bistrici, so tudi v Rušah prižgali rdečo luč za kablovod, ki bi vodil do vetrnic na Pohorju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Urška Polanc

Svetniki Občine Ruše so včeraj soglasno poudarili, da se ne strinjajo s podpisom služnostne pogodbe za potrebe izgradnje kablovoda iz Ruš na Pohorje.

Podjetje Energija na veter je vlogo za sklenitev pogodbe za ustanovitev služnostne pravice za več parcel v lasti Občini Ruše vložilo že leta 2020, sledila so usklajevanja, a je sklenitev pogodbe zastala, nato je leta 2022 podjetje na občino naslovilo pobudo za ustanovitev služnosti v javno korist, a je občina zavrnila sklenitev pogodbe zaradi več nejasnosti in nasprotovanj. Včeraj so občinski svetniki tudi to možnost zavrnili. Občinski svetniki so še pozvali vlado, naj ustavi projekt gradnje vetrnih elektrarn na Pohorju in s tem tudi kablovoda skozi Ruše.

Energija na Veter: odločitev bo predmet pravne presoje

V podjetju Energija na veter pa so se danes tudi odzvali na odločitev bistriških svetnikov: "Sklep bistriških svetnikov, da se sprejme obvezna razlaga Občinskega prostorskega akta, bo predmet nadaljnje pravne presoje. Celotno situacijo pa razumemo predvsem kot posledico dejstva, da zaenkrat nismo imeli možnosti odgovoriti na vsa vprašanja vezana na projekt in kasnejše obratovanje, še manj pa odpreti vprašanja koristi, ki jih bodo imeli občina in občani od delovanja vetrnega polja.

Naš cilj je od samega začetka delovati v sožitju z naravnim okoljem in krajani. Odgovornost do okolja smo uresničili s prilagajanjem vsem znanim naravovarstvenim omejitvam, do pogajanj z Občino in občani glede njihove vključenosti v obratovanje pa na žalost še ni prišlo."

Dodajajo še, da bo električna energija iz postavljenih vetrnih elektrarn Slovenska Bistrica zagotavljala električno energijo za 100.000 občanov: "Želimo vzpostaviti možnosti, da imajo krajani od tega dobrobit v obliki cenejše električne energije in ima Občina Slovenska Bistrica na voljo prihodek tri odstotke od proizvedene električne energije, kar se ocenjuje na 2,7 milijona evrov na leto."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta